Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti

Ušće 10, blok 15, Beograd
Radno vreme: od 10:00 do 18:00, četvrtkom od 10:00 do 22:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku
Cena ulaznice je 300 dinara
Grupne ulaznice su 200 dinara
Za studente, učenike srednjih i osnovnih škola, penzionere ulaznica je 150 dinara
Svake srede ulaz je slobodan.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

Javno vođenje kroz izložbu ''Fade In 2'' / Legat Čolaković, 29.07.17. u 13h

govorni-programi | 29.07.2017


Javno vođenje kroz izložbu ''FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA – NOĆ''

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2)
subota, 29. jula 2017. godine od 13 časova
Kroz izložbu vodi Miloš Zec, asistent kustosa postavke.

Svaki kadar filma ili televizijske serije je prepun raznovrsnih tipova prostora, predmeta, svetla i senki, specijalnih efekata, glumaca, rekvizita, rečju, svime onim što čini, poslužimo se jezikom filma - mizanscen. Mizanscen je konstrukcija sačinjena od svih detalja koji grade i potpomažu održanju veštačke stvarnosti filmskog pripovedanja. Ove stvari uglavnom prolaze neopaženo od strane publike, osim u slučaju kada je sam spektakl svrha jer se onda upravo samo one primećuju ako je sve izvedeno kako treba. Slike i skulpture stvorene za potrebe kinematografskih svetova su samo puki rekviziti, elementi scenskog aranžmana i dekoracije ili su ipak nešto posve drugačije?

Izložba „FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA – NOĆ“ strukturiše se kao fragmentarni dijalog između umetnosti i filma ukazujući na načine kako ova dva sveta održavaju i često vrlo komično i pogrešno predstavljaju jedno drugoga. Promišljajući umetnost izvan njenih utvrđenih prostora omogućava se otvaranje pozicije za drugačiju vrstu autorefleksivnog pogleda. Ova perspektiva se manifestuje kao vašarsko krivo ogledalo koje nam daje povratne informacije koje su izvitoperene, često apsurdne, ali i uzbudljive. Vizuelna umetnost je ponekad i previše autoreferencijalna - žrtva hermetičnih zajednica i nevidljivih struktura. FADE IN 2 nudi pogled iskosa pokušavajući da prepozna šta umetnost može da znači i izvan svoje objektivnosti i zatvorenosti unutar prostora muzeja, galerija, aukcijskih kuća i privatnih kolekcija.

Priroda izložbe je takva da se skulpture, slike, performansi i instalacije transformišu od rekvizita preko slike do umetničkog predmeta, kako bi se razmotrilo pitanje da li te fiktivne predstave u masovnim medijima imaju više uticaja na definisanje kolektivnog razumevanja umetnosti nego sama umetnost.

Izložba predstavlja nastavak izložbe „FADE IN: INT. UMETNIČKA GALERIJA – DAN“, koja je prikazana u Švajcarskom institutu za savremenu umetnost u Njujorku, marta 2016. Beogradska verzija iznova promišlja prvobitnu izložbu, ovaj put za Galeriju-legat Čolaković, čija istorija - kao stambenog objekta, legla organizovanog kriminala i umetničke galerije, dodatno podupire ambiciju izložbe da preoblikuje galeriju i dodeli joj novu ulogu- ulogu pozornice za izvođenje dramskih scena.

Izložba „FADE IN 2: EXT. MODERNISTIČKA KUĆA – NOĆ“ je projekat kustoskog tima Švajcarskog instituta za savremenu umetnost u Njujorku i Žili Bukobze, realizovana u produkciji Balkan Projects, Marije Karan. Asistenti kustosa su Ana Anakijev i Miloš Zec.