Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti

Ušće 10, blok 15, Beograd
Radno vreme: od 10:00 do 18:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku
Cena ulaznice je 300 dinara
Grupne ulaznice su 200 dinara
Za studente, učenike srednjih i osnovnih škola, penzionere ulaznica je 150 dinara
Svake srede ulaz je slobodan.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

Predstavljanje monografije „Marko Čelebonović“ / Muzej savremene umetnosti, 27.3.18. u 19 časova

govorni-programi | 27.03.2018

Monografija „Marko Čelebonović“ 

Muzej savremene umetnosti, Ušće 10, Novi Beograd
Sala „Miodrag B. Protić“
Utorak, 27. mart 2018. godine u 19 časova

O monografiji govore dr Simona Čupić, recenzent, autorke tekstova u monografiji dr Lidija Merenik, dr Ana Bogdanović i Nevena Martinović, razgovor moderira Svetlana Mitić, viši kustos Muzeja savremene umetnosti i kustos Zbirke slikarstva posle 1945. 

Knjiga u izdanju Galerije RIMA, koju potpisuje petoro autora - dr Ješa Denegri, dr Lidija Merenik, dr Ana Bogdanović, Nevena Martinović i MA Sofija Milenković, predstavlja do sada najobiminiju i najsveobuhvatniju publikaciju posvećenu životu i stvaralaštvu slikara Marka Čelebonovića. Uz studije koje donose nova kritička razmatranja različitih delova Čelebonovićevog opusa, monografija sadrži preko četiri stotine katalogiziranih i reprodukovanih slika i radova na papiru iz različitih izvora - porodične zaostavštine, najznačajnijih muzejskih zbirki i privatnih kolekcija. Među istraženim i reprodukovanim remek-delima nalaze se i Čelebonovićevi radovi iz kolekcije Muzeja savremene umetnosti. 

Pokazatelj da je knjiga već zauzela zapaženo mesto u stručnim krugovima jeste i Nagrada Lazar Trifunović za 2017. godinu koja je dodeljena dr Ani Bogdanović za autorski tekst objavljen u monografiji. 

Marko Čelebonović je rođen u Beogradu 1902. godine, u uglednoj i imućnoj porodice advokata Jakova Čelebonović. Po izbijanju Prvog svetskog rata svoje školovanje nastavlja u inostranstvu  - srednju školu pohađa u Atini i Švajcarskoj, studije ekonomije u Oksfordu, a pravo diplomira na Sorboni. Tokom studija u Parizu pohađa časove vajarstva kod Antoana Burdela na Akademiji Grand Chaumièr, da bi sticajem okolnosti sasvim samostalno počeo da se bavi slikarstvom. Od 1923. godine napušta Burdelove časove i slikarstvo bira za svoj životni poziv. Dve godine kasnije nastanjuje se u Sen Tropeu, tada malom ribarskom mestu, koje će postati njegova adresa stanovanja sve do kraja života. Prvu samostalnu izložbu priređuje u Parizu 1926, dok se u Beogradu samostalno predstavlja tek 1937. godine. Njegovo slikarstvo treće i četvrte decenije XX veka svrstava se u same stubove srpskog međuratnog modernizma. Aktivno učestvuje u Drugom svetskom ratu kao komandant francuskog Pokreta otpora. U periodima 1947-1949 i 1952-1960 radi kao profesor slikarstva na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. U posleratnim decenijama Čelebonovićevo slikarstvo se menjalo potvrđujući njegov izvanredni slikarski talenat i vitalnost njegove stvaralačke ličnosti. Bio je na visokim funkcijama u Međunarodnom udruženju likovnih umetnosti pri UNESKO-u, kao i udruženjima likovnih umetnika Srbije i Jugoslavije. Nakon penzionisanja, trajno se vraća u Sen Trope 1960. godine. Prva velika retrospektivna izložba priređena mu je 1966. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Bio je član Srpske akademije nauka i umetnosti i nosilac najznačajnijih odlikovanja koje dodeljuju Jugoslavija, Francuska i Amerika, za zasluge u ratu i miru. Preminuo je u Sen Tropeu 1986. godine.