Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti

Ušće 10, blok 15, Beograd
Radno vreme: od 10:00 do 18:00, četvrtkom od 10:00 do 22:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku
Cena ulaznice je 300 dinara
Grupne ulaznice su 200 dinara
Za studente, učenike srednjih i osnovnih škola, penzionere ulaznica je 150 dinara
Svake srede ulaz je slobodan.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

Promocija zbornika radova „Skulptura: Medij, metod, društvena praksa“ / Salon MSUB / 16.4.17. u 18 časova

govorni-programi | 26.04.2017
Zbornika radova Skulptura: Medij, metod, društvena praksa

 

Salon Muzeja savremene umetnosti u Beogradu (Pariska 14)
Sreda, 26. april 2017. godine u 18 časova

 

U predstavljanju Zbornika radova učestvuju Milica Pekić (KIOSK – Platforma za savremenu umetnost, Beograd), Katarina Mitrović (Istorijski muzej Srbije, Beograd), Ana Bogdanović (Odeljenje za istoriju umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), Suzana Vuksanović (Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad) i Dejan Sretenović (Muzej savremene umetnosti, Beograd). 

Publikacija Skulptura. Medij, metod, društvena praksa. Zbornik radova objavljena je u okviru nacionalne naučne konferencije održane u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, 25. novembra 2016. godine, a čiji učesnici su bili: dr Dejan Sretenović, mr Katarina Mitrović, dr Mariela Cvetić, dr Maja Stanković, Milica Pekić, dr Lidija Merenik, dr Jasmina Čubrilo, ma Ana Bogdanović i mr Suzana Vuksanović. 

Imajući u vidu da vrednost, značaj i heterogenost nasleđa koje skultpura ima za razvoj i građenje društvenog identiteta kulture u Srbiji i na širem jugoslovenskom prostoru, a koje u dosadašnjim naučnim i stručnim izučavanjima, kao ni muzejskim izložbenim projektima, nije u svoj svojoj složenosti i problematikama interpretiran niti adekvatno artikulisan, jednodnevni simpozijum i Zbornik radova Skulptura: Medij, metod, društvena praksa nastali su iz težnje da se inicira radni i misleći prostor za stvaranje i dijalog novih ideja i značenja koji se mogu čitati iz raznorodnih umetničkih gestova i širih kulturnih i političkih praksi u vezi sa skulpturom i njenim izlaganjem u izložbenom, muzejskom i javnom prostoru u Srbiji u 20. i 21. veku. 

Polazno pitanje projekta odnosilo se na načine na koje se spram prostornih konstelacija privatnog, institucionalnog i javnog karaktera misli i artikuliše kroz skulpturu, odnosno skulptorski. Pojam skulpture ovde je shvaćen u smislu njenog proširenog polja koje obuhvata ili se graniči sa konceptima objekta, arhitekture, tela, performansa/događaja kao kategorijama prostornog karaktera. Osim toga, problemi poput društvenog i kulturnog statusa ovako široko shvaćenog pojma skulptorskih promišljanja bili su predmet diskusije, pre svega u smislu mehanizama i modela kroz koje skulptorski objekti intereaguju sa poljima umetnosti i kulture, reprezentacije i istorijske kanonizacije. Pažnja je bila posvećena i performativnim razmatranjima skulpture, odnosno njenim izvođenjem i delovanjem kroz time-based medije i eksperimente, poput video umetnosti, izvođačkih umetnosti i pozorišta. Zbornik radova

„Skulptura: Medij, metod, društvena praksa“

Izdavač: Muzej savremene umetnosti Vojvodine, Novi Sad, 2016.
Urednice: Suzana Vuksanović, Ana Bogdanović
Recenzenti: dr Ješa Denegri, dr Radoš Antonijević 

 

Sadržaj:

Ana Bogdanović, Suzana Vuksanović, Prostori i razumevanja skulpture. Crtice o istoriji i savremenosti skulptorskog medija

Dejan Sretenović, Nadrealistički objekat simboličke funkcije Vaneta Bora

Katarina Mitrović, Emocije u memorijalnoj skulpturi socijalizma – spomen-park Kragujevački oktobar

Mariela Cvetić, S, M, L, XL ili one size fits all: veličina statue kao ideološki parametar

Maja Stanković, Da li skulptura postoji u savremenoj umetnosti?

Milica Pekić, Oblikovanje formi društvenosti – arhitektura ljudskih odnosa

Lidija Merenik, Identitet medija i antimedij u delu Ivana Grubanova Ujedinjene mrtve nacije, Paviljon Srbije na Bijenalu u Veneciji 2015.

Jasmina Čubrilo, Preoznačavanje medija: Zoran Todorović „Nekoliko panorama za jednu fenomenologiju iracionalnog“

  

Održavanje naučne konferencije i objavljivanje Zbornika radova Skulptura. Medij, metod, društvena praksaomogućilo je Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.