Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti

Ušće 10, blok 15, Beograd
Radno vreme: od 10:00 do 18:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku
Cena ulaznice je 300 dinara
Grupne ulaznice su 200 dinara
Za studente, učenike srednjih i osnovnih škola, penzionere ulaznica je 150 dinara
Svake srede ulaz je slobodan.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

Vođenje kroz izložbu i predstavljanje Arhive svedočanstava / Svedočanstvo – Istina ili politika / Legat Čolaković i CZKD, 24.1.18. od 14 časova

govorni-programi | 24.01.2018

Socijalna mreža arhive svedočanstava 

U okviru projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova koji partnerski realizuju Centar za kulturnu dekontaminaciju i Muzej savremene umetnosti, u sredu, 24. januara 2018. biće obeležen „Dan pos(v)ete svedočenju“. 

U 14 časova u Legatu Čolaković (Ulica Rodoljuba Čolakovića 2), kustosi Noa Treister i Zoran Erić održaće vođenje kroz izložbu „Svedočanstvo – Istina ili politika“, a nakon pauze i osveženja, u 18 časova u Centru za kulturnu dekontaminaciju (Birčaninova 21) biće predstavljena Socijalna mreža arhive svedočanstava, o arhivi će govoriti Bogdan Golobović, Darko Lazić i Noa Treister. 

Zbog ograničenog broja učesnika, molimo zainteresovane da se prijave najkasnije do 23. januara 2018. na adresu noa.treister@gmail.com

 

O izložbi:
Bazu projekta SVEDOČANSTVO – ISTINA ILI POLITIKA: Koncept svedočanstva u komemoraciji Jugoslovenskih ratova čini audio arhiva od preko 200 intervjua vođenih sa učesnicima rata i antiratnim aktivistima. Projekat se odvija u dve međusobno isprepletane istraživačke linije koje se bave konceptom svedočanstva u kontekstu komemorativnih praksi i Jugoslovenskih ratova devedesetih, a zasniva se na intervjuima i umetničkim radovima koji razmatraju ove intervjue kao svedočanstava. Izložba radova 15 umetnika i umetničkih parova nastoji da poveća produkciju kapitala znanja, šireći realnosti činjenica o ratovima – njihovim učesnicima, uzrocima i posledicama kroz sakupljanje svedočanstava od direktnih učesnika ratova i anti-ratnih aktivista.

Kustosi: Noa Treister (CZKD/Učitelj neznalica) i Zoran Erić (MSUB)

Umetnici: Ana Bunjak, Sanja Anđelković, Bojan Krivokapić i Andrea Palašti, Daniel Đamo, Rijo Ikeširo (Ryo Ikeshiro) i Aron Rosman-Kiš (Aron Rossman-Kiss), Filip Jovanovski, Kristina Marić, Jelena Marković, Jula Marculi (Iula Marzulli) i Mariana Fumai (Marianna Fumai), Vladimir Miladinović, Dorone Paris, Nikola Radić Lucati, Mersid Ramičević, Lala Raščić, Jacek Smolicki i Tim Šo (Tim Shaw), Katarina Šević.  

O arhivi: Socijalna mreža arhive svedočanstava
Arhiva svedočanstava je regionalna i evropska, višejezična, on-line društvena mreža sećanja na Jugoslovenske ratove. Arhiva sadrži svedočenja u punoj dužini, kao i pretražive kratke snimke izdvojene iz ovih svedočanstava. Štaviše, ona omogućava da se uređivanjem i sklapanjem ovih snimaka napravi vlastiti audio-narativ ili „radio program“ i da se podeli sa drugima iz različitih zemalja, kao i da se tako doprinese glavnoj arhivskoj zbirci svedočenja. Taj kreativni i igrani aspekt arhive ima za cilj da privuče najširu javnost, građane različitih nacionalnosti, a da činjenice izložene na različitim jezicima omoguće upoređivanje stanovišta u vezi s pripadnošću nacijama, klasama, religijama, polom i starošću, otkrivanje skrivene istine i sticanje drugačijih uvida. Kao i ljudi, socijalna mreža i chat-soba olakšavaju, licem u lice, neočekivane susrete sa drugima i stvaranje nepredviđenih zajednica.

Arhiva podržava razumevanje svedočenja kao čina emancipacije, koji stvara društveni prostor za sećanje oslobođen od parlamentarno-partijskih politika, ograničenja i manipulacija, koji je i prostor za dijalog o mogućnosti zajedničke dobrobiti. Bottom-up pristup, koji se odražavao kroz različite uloge koje su ljudi imali u konfliktima i na osnovu kojih danas formiraju različite društvene slojeve, daje osećaj socijalne kohezije van državnih granica. 

Arhiva pokazuje značaj različitih pokreta otpora u vreme rata i danas. Učesnici projekta, građani iz nacionalnih država naslednica Jugoslavije i iz Evrope, razvijaće osećaj aktivnog uticaja i vlasništva nad demokratskim višestrukim hibridnim narativom. Konačno, prihvatanje ovih svedočenja u evropski istorijski narativ će pojam „balkanizacija“ preneti u zaborav. 

Više o projektu www.svedocanstvo-imenovatitoratom.org