Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Letnje radno vreme:
Sreda - Ponedeljak: 12:00-20:00
Subota: 12:00-21:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 300 rsd
Grupne posete (10 lica i više): 200 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazicanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Letnje radno vreme: 14:00-21:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Besplatna projekcija filma „Ona je drugi pogled“

govorni-programi | 05.05.2020

Ona je drugi pogled (Sie ist der andere Blick) / Kristiana Peršon, Austrija, 2018, 90 min 

„Mačizam je tada bio izuzetno jak". Bilo koja od ovih umetnica mogla je da izgovori ovu rečenicu - Renate Bertlman, Linda Kristanel, Lore Hojerman, Karin Mak ili Margot Pilz. Sećanje na vreme ponižavajućeg paternalizma zajedničko je za ove žene koje su sve bile deo bečke umetničke scene 70-ih godina. Rediteljka Kristiana Peršon daje im priliku da o tome govore u filmu Ona je drugi pogled.

Ovaj dokumentarni film nošen je strašću i pozitivnim stavom protagonistkinja. Njihov tadašnji otpor na kraju je naišao na plodan eho u austrijskom ženskom pokretu - u inicijativama kao što su Akcija nezavisnih žena ili Intakt mreža umetnica feministkinja.

Protagonistkinje, čija je pionirska uloga oblikovala savremenu umetnost i sliku koju danas o sebi imaju žene umetnice, govore o umetničkim ambicijama, ekonomskim ograničenjima, konformizmu i otporu prevladavajućim socijalnim strukturama. Njihovi glasovi i rani radovi čine ih oličenjem feminističko-umetničkog stava.

Neme sekvence, snimane Bolex kamerom od 16mm, na početku filma senzibilišu gledaoca za ono što se dešava između umetnice i nosioca slike. Slikarsko platno, koje je umetnica Iris Dostal podslikala belom bojom, stvara projekcione površine za naraciju u prologu, koji kreira luk između današnje generacije umetnica i njihovih prethodnica.

Projekcija filma je besplatna i dostupna je na sajtu Muzeja u periodu od dve nedelje. Ova inicijativa realizovana je u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom u Beogradu i organizacijom Sixpackfilm. Film je na nemačkom sa prevodom na engleski jezik.