Biblioteka i dokumentacija MSUB poseduje najkompletniju građu za proučavanje jugoslovenske, srpske i regionalne umetnosti XX i XXI veka.

U fondu se nalazi stručna literatura: knjige, izložbeni katalozi, periodika, kao i elektronska izdanja domaćih i inostranih autora iz oblasti istorije i teorije umetnosti, savremene umetnosti, filozofije, estetike, arhitekture, dizajna, filma, itd.

U sastavu biblioteke nalazi se 5700 knjiga, kolekcija od 24.000 kataloga izložbi održanih u zemlji i inostranstvu i oko 380 naslova jugoslovenske i inostrane stručne periodike od 1900. godine do danas. Posebnu celinu u okviru biblioteke čini Zbirka retkih izdanja u kojoj se nalaze najvažnije publikacije iz prve polovine XX veka: avangardna izdanja kao što su časopis Zenit i druge zenitističke publikacije (Arhipenko nova plastikaManifest, Istočni greh Ljubomira Micića, Crveni petao Tumbe Branka Ve Poljanskog i druge), nadrealistička izdanja (Nemenikuće – Ćirilo i Metodije Aleksandra Vuča, Turpituda Marka Ristića, časopisi NemogućeNadrealizam danas i ovdePutevi, Svedočanstva i druga), zatim grafička mapa Ribari Mirka Kujačića (1934) i nekoliko mapa crteža Ljubomira Ivanovića (iz 1931. i 1935. godine). Iz perioda tokom i neposredno posle Drugog svetskog rata, najznačajnija izdanja su Jama Ivana Gorana Kovačića koju su ilustrovali Edo Murtić i Zlatko Prica te grafička mapa 12 drvoreza Za slobodu Đorđa Andrejevića Kuna.

Izuzetno značajnu građu predstavlja hemeroteka. Ona sadrži novinsku dokumentaciju, isečke iz štampe koji se odnose na jugoslovenske i srpske umetnike, izložbe, događaje, umetničku kritiku, institucije i sl. Novinski isečci sređeni su po predmetnim odrednicama i dosijeima umetnika.

U okviru fonda nalazi se i fotodokumentacija, koju čine fotografije, negativi, kontakt-kopije i slajdovi umetničkih dela iz zbirki MSUB. Pored toga, zastupljen je i veliki broj snimaka postavljanja, izgleda postavki i otvaranja izložbi, kao i drugih događaja vezanih za delatnost institucije. Fotodokumentacija sadrži i fotografije načinjene za potrebe Ateljea za konzervaciju i restauraciju.

Biblioteka je otvorena za stručnu javnost, uz prethodno zakazivanje poseta, svakog radnog dana od 10 do 16 časova.

Kontakt:
Tel: 011 367 62 90
biblioteka@msub.org.rs