Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Muzej je zatvoren za publiku

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon je zatvoren za publiku

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Biljana Đurđević „Oruđe delanja” / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”

govorni-programi | 28.03.2020Foto: Biljana Đurđević

Biljana Đurđević, Oruđe delanja (2014/2015) / ulje / platno, 255x622 cm (poliptih)

Oruđe delanja predstavlja ciklus radova – slika, crteža i animacija – nastalih tokom poslednjih šest godina. Radovi u okviru ciklusa se bave temom odnosa savremenog društvenog sistema prema pojedincu, bahatošću i negiranjem osnovnih principa radničke emancipacije za koje se čovečanstvo borilo kroz 19. i 20. vek.

Oruđe delanja govori o apatičnosti čoveka, o njegovoj nesposobnosti da se probudi iz novostvorenog sveta u kome se živi da bi se proizvodilo. Tako se hrani sistemska Hidra, koja zadire u sve aspekte života i nameće konzumerizam kao suštinu savremenog bića. Proizvođač je ujedno i potrošač, programiran da stalno robuje sistemu kako bi ostao njegov deo. Medijska indoktrinacija postala je osnovno sredstvo manipulacije nad svim ljudima, bez obzira na njihov prividan status.

Glavni likovi Oruđa delanja nisu radnici već oni koji ih nadziru. Njima su data naizgled veća prava i oni ih primenjuju beskrupulozno, poput učesnika u Milgramovom eksperimentu, spremni da drugom nanesu bol čak i bolje nastupaju iz pozicije dželata. Ta pozicija se čini sigurnom, baš kao što se sigurnim osećaju i učesnici u Milgramovom eksperimentu koji druge podvrgavaju elektro šokovima. Istom nesrećnom logikom se rukovode i čuvari reda u ciklusu Oruđe delanja – njihov položaj je siguran, maska na licu im pruža bezbednost anonimnosti i utočište od sopstvenog divljaštva. Oni su spremni da budu deo sistema koji ne vidi pojedinca i ne priznaje ljudskost. Dočekuju ljude kojima mogu da čine šta god žele zaboravljajući pri tom sebe zarad Hidre koju ne zanimaju pojedinci već brojevi.

— Biljana Đurđević