Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Nedelja–sreda
10–18 časova

Četvrtak–subota
10–22 časova

Utorkom je muzej zatvoren za publiku.

Ulaznice:
· Cena ulaznice: 600 rsd
· Grupne ulaznice: 400 rsd
· Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri: 300 rsd
· Porodične ulaznice: roditelji (600 rsd) deca od 7 do 17 (150 rsd)
· Svake prve srede u mesecu ulaz je besplatan.
· Ulaznice se mogu kupiti na blagajni muzeja i preko https://www.tickets.rs/

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na mail info@msub.org.rs svaki dan sem utorka od 10 do 18 časova.

Informacije o prodaji ulaznica MSUB blagajna (011) 3115 713

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Ćutanje kamena, Legat Čolaković

izložbe | 26.01.2017Vojin Bakić, Ležeći torzo, 1958.


Izložba „Ćutanje kamena“

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2)

od 26. januara do 13. marta 2017. godine, svakog dana od 12 do 20 časova, izuzev utorka (otvaranje u četvrtak, 26. januara u 18 časova)

Ulaz je slobodan.

Autor izložbe je dr Rajka Bošković, muzejski savetnik MSUB. 

Sasvim posebna izražajnost kamena kao materijalai danas je, kao i kroz istoriju, izazov umetnicima. Na izložbi Ćutanje kamena predstavljaju se 33 skulpture u kamenu, iz Zbirke skulpture Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa idejom da se pre svega istaknu mogućnosti umetničkog izraza kamena; prikažu najznačajnija dostignuća u modernoj i savremenoj umetnosti kojima je sam kamen bio podsticaj za oblikovanje; kao i da se ukaže na biće kamena, njegovu vanvremenost, ali i savremenost kao materijala u skulpturi. 

Ideja se predstavlja kroz tri celine. Prva  celina pod nazivom Zemlja / kamen / tlo ukazuje na kamen kao mogućnost oblikovanja tla; drugom Telo / čovek / dvoje ističe se suštinsko svojstvo kamena – jezgrovitost i kompaktnost; dok se trećom celinom nazvanom Lice / ličnost / lik  daje uvid u mogućnosti prikaza čoveka na  tri načina, kroz ličenje, karakter i tip ličnosti – u materijalu kamena. 

Iskonska tvar – kamen.  Zgusnuće vremena/prostora/materije. 

Idejom „ćutanja kamena“ ukazuje se na bitno svojstvo kamena u odnosu na govor bronze, živopisnost drveta, bezobličnost zemlje. Raspričanošću svojih razmahnutih oblika, bronza nema duboki mir spokojstva koji nudi kamen.Suviše živopisno, plahovito i propadljivo, drvo nema tu dimenziju pročišćenosti površine i mogućnosti svođenja do same biti ideje kao kamen. Glina, svojom nestalnošću, odnosno pečena zemlja svojom lomljivošću i ja(r)kom bojom, koja unosi dimenziju čulnosti i ovozemaljske propadljivosti, ne može u punoj meri dostići stanje izraza večnosti koje omogućava trajnost, nepromenljivost i postojanost kamena. 

Skrivenim dubinama i tajnovitošću, kamen progovara „rečitošću” ćutnje. 

Utišanost, zagonetnost, vanvremenost. Jezgrovitost, celovitost, objedinjenost. Kamen ne trpi izrazite pokrete koji ne odgovaraju njegovoj težini, on zahteva kompaktnost, „prizivajući” upravo ove osobine. U jezgrovitosti kamena, savremeni umetnik, podjednako kao i umetnik praistorije, (pro)nalazi  nevidljive sile; obelodanjuje energiju kamena; otkriva duh kamena nataloženih milenijuma; nevidljivim silama daje vidljivi oblik. 

Kamen, kao i umetnost, uprkos svim tendencijama proglašavanja „kraja umetnosti”, ere novih materijala i odbacivanja onih tradicionalnih, neprikosnoveno opstaje i ostaje (za)uvek svedočanstvo čežnje ljudskog bića da ostavi trag – i u prostoru, i u vremenu. 

Ne samo umetničko oblikovanje i sagledavanje skulptura nego i strpljivo i posvećeno posmatranje kamena čuva ljudsko biće od „fatalne ravnodušnosti” savremenog doba, jer kamen, iskonskom jednostavnošću ali i raskošnom i neočekivanom strukturom, teksturom i obojenošću, uvek nanovo otkriva neotkriveno. 

Na izložbi se predstavljaju dela nekih od najznačajnijih srpskih vajara 20 veka, kao i vajara bivših jugoslovenskih republika,  kao što su Dušan Jovanović Đukin, Sreten Stojanović, Risto Stijović, Vojin Bakić, Olga Jančić,Vida Jocić, Jovan Kratohvil, Đorđije Crnčević,Aleksandar Zarin, Milun Vidić, Momčilo Krković, Angelina Gatalica, Radivoj Subotički, Nandor Glid, Jelena Jovanović, Nebojša Mitrić, Kolja Milunović, Milica Ribnikar, Miodrag Damnjanović, Sava Sandić, Frano Kršinić, Lojze Dolinar i Pavle Pavao Perić.

U okviru izložbe biće održan stručni skup O kamenu, 1. marta 2017. godine, na kome će stručnjaci iz različitih oblasti, pre svega istorije i teorije umetnosti, likovne i primenjenih umetnosti, ali i arheologije, geologije, petrologije, geomorfologije, konzervacije i etnologije, govoriti o vrednosti kamena u prirodi, svakodnevnom životu i umetnosti, i o njegovom značaju u ljudskom postojanju od kamenog doba do danas. Program skupa nalazi se na linku.

Virtuelni obilazak izložbe Ćutanje kamena dostupan je na linku.

Ćutanje kamena, Legat Čolaković
Ćutanje kamena, Legat Čolaković
Ćutanje kamena, Legat Čolaković
Ćutanje kamena, Legat Čolaković
Ćutanje kamena, Legat Čolaković
Ćutanje kamena, Legat Čolaković
Ćutanje kamena, Legat Čolaković
Ćutanje kamena, Legat Čolaković