Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Nedelja–sreda
10–18 časova

Četvrtak–subota
10–22 časova

Utorkom je muzej zatvoren za publiku.

Ulaznice:
· Cena ulaznice: 600 rsd
· Grupne ulaznice: 400 rsd
· Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri: 300 rsd
· Porodične ulaznice: roditelji (600 rsd) deca od 7 do 17 (150 rsd)
· Svake prve srede u mesecu ulaz je besplatan.
· Ulaznice se mogu kupiti na blagajni muzeja i preko https://www.tickets.rs/

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na mail info@msub.org.rs svaki dan sem utorka od 10 do 18 časova.

Informacije o prodaji ulaznica MSUB blagajna (011) 3115 713

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Ćutanje kamena, Santa Marija in Punta, Budva

izložbe | 18.08.2017Izložba „Ćutanje kamena“ u Budvi

Galerijski prostor crkve Santa Marija in Punta, Budva
Od 18. avgusta do 1. septembra 2017. godine
Otvaranje izložbe je u petak, 18. avgusta u 21 čas. Izložbu će otvoriti Ljiljana Zeković, muzejski savetnik.
Autor izložbe je dr Rajka Bošković, muzejski savetnik MSUB.

Saradnja Muzeja savremene umetnosti u Beogradu i Grada Teatara Budva.

Ulaz je slobodan.

 

Nakon Beograda, gde je održana je početkom 2017. godine (od 26. januara do 13. marta)u Galeriji-legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića,izložba Ćutanje kamena biće predstavljena publici u Budvi, od 18. avgusta do 1. septembra 2017. godine. Sva izložena dela su iz Zbirke skulpture Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, i predstavljaju radove nekih od najznačajnijih vajara 20. veka, kao što su Vida Jocić, Jovan Kratohvil, Milun Vidić, Momčilo Krković, Nandor Glid, Jelena Jovanović, Nebojša Mitrić, Miodrag Damnjanović, Sava Sandić, Lojze Dolinar i Pavle Pavao Perić. 

Virtuelni obilazak izložbe Ćutanje kamena, u budvanskoj Santa Marija in Punta, dostupan je na linku

Povodom izložbe, u subotu, 19. avgustabiće održan stručni skup O KAMENU – vanvremenost i savremenost, na kome će stručnjaci iz različitih oblasti, pre svega istorije i teorije umetnosti, likovne i primenjenih umetnosti, kao i geologije i arheologije, razmatrati kamen kao materijal u prirodi i svakodnevnom okruženju; kao jedan od nazjnačajnijih tragova materijalne kulture u istoriji čovečanstva; i kao jedan od najzastupljenijih materijala za umetnički izraz od kamenog doba do danas. Program skupa nalazi se na linku.


***

 

Iskonska tvar – kamen. 

Zgusnuće vremena / prostora / materije.

Oduvek čovek ostavlja „zapis“ u kamenu – Rečju, koju kleše U kamenu; Slikom, koju pravi OD kamena (mozaik) i NA kamenu (freska); Oblikom – kojeg izvlači IZ kamena (skulptura). Reč uklesna u kamen – nosi postojanost i dostojanstvo samog kamena. Sliku od kamena (mozaik) čini dragocenom i izuzetnom uvek nova i neočekivana boja kamena; a slici na kamenu (fresci) kamena podloga daje karakterističnu ispošćenost teksture, koja doprinosi plemenitosti boje. Obliku koji se rađa/izvlači iz kamena (skulpturi) posebnu notu izražajnosti, pored boje, daje struktura, zrnastost i prozirnost, odnosno svetlost u kamenu. 

Ideja „ćutanja kamena“ prositekla je iz sagledavanja samog „bića“ kamena. 

Biće kamena ne dopušta raspričanost – ni rečju, ni slikom, ni oblikom. Kamen podstiče i omogućava svođenje na samu bit izraza, doprinosi čistoti ideje. Jer kamen sadrži onu iskonsku lepotu, koja nije nije na površini, do koje se mora doći, koja iziskuje posvećenost i proniknuće. 

U utrobi kamena savremeni umetnik, podjednako kao i umetnik praistorije, (pro)nalazi nevidljive sile; obelodanjuje energiju kamena; otkriva duh kamena nataloženih milenijuma; nevidljivim silama daje vidljivi oblik. 

Sam kamen iziskuje produbljenost mišljenja, sagledavanja i doživljaja. 

Ako je kamen, kako je već rečeno, zgusnuće vremena, prostora i materije, onda bi zapis u kamenu – rečju, slikom ili oblikom – bio „zgusnuće“ misli, koji traži posvećenost i istrajnost u otkrivanju duha tajnovitosti, unutrašnjeg sjaja i vanvremenosti kamena. 

Iskonska lepota kamena kao materijala i danas je, kao i kroz istoriju, podsticaj za umetničko oblikovanje. Na izložbi Ćutanje kamena predstavljaju se 12 skulpturau kamenuiz Zbirke skulptura Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, sa idejom da se pre svega istaknu mogućnosti umetničkog izraza kamena; prikažu najznačajnija dostignuća u modernoj i savremenoj umetnosti kojima je sam kamen bio podsticaj za oblikovanje; i da se ukaže na biće kamena, njegovu vanvremenost, ali i savremenost kao materijala u skulpturi.

Ideja se predstavlja kroz tri celine. Prva celina pod nazivom Zemlja / kamen / tlo ukazuje na kamen kao mogućnost oblikovanja tla; drugom Telo / čovek / dvoje ističe se suštinsko svojstvo kamena – jezgrovitost i kompaktnost; dok se trećom celinom nazvanom Lice / ličnost / lik daje uvid u mogućnosti prikaza čoveka na tri načina, kroz ličenje, karakter i tip ličnosti.

Dr Rajka Bošković
istoričar umetnosti

Ćutanje kamena, Santa Marija in Punta, Budva
Ćutanje kamena, Santa Marija in Punta, Budva
Ćutanje kamena, Santa Marija in Punta, Budva
Ćutanje kamena, Santa Marija in Punta, Budva
Ćutanje kamena, Santa Marija in Punta, Budva
Ćutanje kamena, Santa Marija in Punta, Budva
Ćutanje kamena, Santa Marija in Punta, Budva
Ćutanje kamena, Santa Marija in Punta, Budva