Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd (Akvizicije MSU)

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Đorđe Andrejević Kun - ¡No pasarán!, Legat Čolaković

izložbe | 04.11.2016

Đorđe Andrejević Kun - ¡No pasarán!

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića (Rodoljuba Čolakovića 2)
4. novembar – 19. decembar 2016. godine (otvaranje izložbe je u petak, 4.11.16. u 19h)

Autor izložbe je mr Mišela Blanuša.

Izložba Đorđe Andrejević Kun - ¡No pasarán! obuhvata socijalno-angažovani period stvaralaštva ovog umetnika, čije ime predstavlja sinonim za umetnost socijalnih tendencija levičarske orijentacije u Srbiji i Jugoslaviji. 

Predstavljena dela koja stilski, tematski i ideološki pripadaju socijalnom, borbenom i socijalističkom realizmu – slike, grafike i crteži – nastala su tokom druge faze stvaralaštva, koja kod Kuna počinje sredinom tridesetih i traje sve do pedesetih godina 20. veka. Ova dela prikazuju koliko je umetnik pročistio svoj likovni izraz od prvostečenih znanja i iskustava u Umetničkoj školi, tragajući za novom formom koja će najadekvatnije nositi socijalnu poruku i eliminisati artističke i individualističke sadržaje građanskog slikarstva njegove prve faze. Kao socijalno angažovani umetnik, svojim stvaralaštvom prezentovao je jasan stav da umetnost mora da bude odraz stvarnosti i realnog života, da više ne služi hedonizmu građanske klase, već borbi progresivnih levo orijentisanih snaga. Umetnost socijalnog i borbenog, a potom i socijalističkog realizma, čiji je Kun najznačajniji predstavnik, ne stoji pasivno prema životu, već hoće da utiče na njega i da ga menja. Umetnička praksa morala je da bude u društvenoj funkciji i usmerena ka temama preko kojih se najefektnije mogao izraziti revolucionarni program i ideje Komunističke partije. 

Prve značajne radove angažovane koncepcije realizovao je u mediju grafike videći u njoj moćno izražajno sredstvo umetnosti socijalnih tendencija zbog jeftine izrade i mogućnosti multiplikovanja, a samim tim i lakog širenja levičarskih ideja i podizanja svesti u borbi za ljudska prava i slobode kod široke populacije. S tim ciljem realizovao je četiri mape grafika: Krvavo zlato (1936/1937), Za slobodu (1938/1939), 20 crteža (1940) i Partizani (1946), kao i manji broj slika iz međuratnog perioda: Kujna br. 4 (1936), Majka (1937), U ćeliji (1939/40), U zatvoru (1940). 

Tokom NOB-a i posle Drugog svetskog rata Komunistička partija je pred umetnike postavila nove zadatke tražeći od njih da u kritičnim trenucima, prvo borbe a zatim i obnove i izgradnje nove socijalističke države, svoju umetnost stave u službu opštih društvenih ciljeva. Taj zadatak za Kuna bio je samo potvrda ispravnosti ubeđenja, iskreno prihvaćenih još u međuratnom razdoblju, i dalji podsticaj za nastavak puta i usvajanje načela novog društvenog uređenja. U posleratnom periodu nastaju njegova kapitalna dela: Mrtva priroda sa mašinkom (1945), Kolona (1946), Svedoci užasa (1948), No Pasaran (1948), Streljanje (oko 1948), Za mir, hleb i slobodu – 14. decembar (1950), Izgradnja (1951).

Đorđe Andrejević Kun je u svom najplodnijem i najzrelijem stvaralačkom periodu gledao na umetnost kao sredstvo u borbi za socijalnu pravdu i jednakost. Njegova slika postala je likovni izraz kao kritički ili afirmativno-angažovani iskaz, a on, kao umetnik, aktivan činilac u borbi za levičarske ideje u umetnosti ulažući napor da u programiranu estetitku socijalističkog realizma unese humani i ljudski smisao, u granicama svog shvatanja slikarstva, kako svoju neposrednost i iskrenost ne bi doveo u pitanje.

Na izložbi će biti predstavljena dela iz kolekcija Muzeja savremene umetnosti, Muzeja istorije Jugoslavije, Uprаve zа zајеdničkе pоslоvе rеpubličkih оrgаnа - Palata Srbija i Ministarstva spoljnih poslova Rebublike Srbije.

Muzej savremene umetnosti se zahvaljuje Redakciji školskog programa Radio-televizije Srbije na ustupljenom arhivskom materijalu.

Đorđe Andrejević Kun - ¡No pasarán!, Legat Čolaković
Đorđe Andrejević Kun - ¡No pasarán!, Legat Čolaković
Đorđe Andrejević Kun - ¡No pasarán!, Legat Čolaković
Đorđe Andrejević Kun - ¡No pasarán!, Legat Čolaković
Đorđe Andrejević Kun - ¡No pasarán!, Legat Čolaković
Đorđe Andrejević Kun - ¡No pasarán!, Legat Čolaković