Рад „Мира, скица за портрет“ може се описати као мултимедијалан псеудобиографски рад, који прати живот једне анонимне жене Мире, и њене породице, од периода пре њеног рођења, па до њене трагичне смрти.

Путем архивске грађе, фотографија и видео материјала, коришћењем и комбинованим унутар специфично промишљеног модела презентације, оживљава се породична историја босанских Јевреја, Мириних предака, која је страдала на најсуровији начин у логорима на тлу бивше Југославије. У први мах можемо размишљати о биографији једне жене, и једне државе, те бележењу епохе. Ипак, ово је привид, јер је географија времена у раду врло специфична. Иако фотографија и видео кадрови сугеришу места у која се посматрач изнова враћа током праћења видео инсталације, њихово значење сваки пут је допуњено новим дешавањима и историјама.

Изложба у Салону подразумева прво представљање, овог иначе дугогодишњег пројекта, у Београду. Галеријским простором доминира имерзивна двоканална видео инсталација, која чини основ рада, а прати је серија припадајућих фотографија.

Каталог изложбе, који се планира у форми реадера а на тему самог рада, изаћиће до краја изложбе. Каталог ће обухватити текстове Уне Поповић (кустоскиња МСУ), Бранке Бенчић (независна кустоскиња из Загреба), Кристел Сталпаерт (Christel Stalpaert, професорка Театра, перформанса и медијских студија на Универзитету у Генту), Саре Менделсон (Sarah Mendelsohn, вишемедијска уметница, САД) као и преписка Анете Стојнић (теоретичарка уметности и медија, ФМК Београд) и уметнице. Партнер у реализацији публикације јесте институција Градске галерије Осијек.

Пратећи програм:
Субота, 16. април у 18 часова -разговор са уметницом Јеленом Јурешом и Анетом Стојнић, теоретичарком уметности и медија (Факултет за медије и комуникације, Београд); тема разговора је рад „Мира, скица за портет“ као и ауторкино преиспитивање граница сећања и политика историзације. Модератор разговора је Уна Поповић.