Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Ulaznice - Ljubav je ljubav

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Cena ulaznice-Ljubav je ljubav: 600 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Gotfrid Helvajn /Gottfried Helnwein “The Disasters of War” (2016) / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019."

govorni-programi | 28.03.2020

Gotfrid Helvajn /Gottfried Helnwein, The Disasters of War (2016) / kombinovana tehnika, ulje i akril / platno, 122 x 91,5 cm

Junaci mojih slika su deca. Volim da posmatram svet kroz njihove oči. Obrazovni sistem u svim društvima u istoriji imao je uvek isti cilj: da ih slomi, uništi njihove snove i napravi od njih poslušne podanike.

Žan Kokto je jednom prilikom rekao: „Deca i ludaci presecaju Gordijev čvor, dok pesnik čitav život strpljivo pokušava da ga odveže.”

Ne znam zašto, ali od ranog detinjstva sam bio opsednut idejom pravde. Kada sam saznao šta su moji zemljaci činili nevinim ljudima za vreme nacističkog režima, kako su se masovne ubice izvukle nakon rata i napravile velike karijere – za mene se sve promenilo. Izgubio sam poverenje u svet odraslih i njihov sistem vrednosti. Kod dece je pun potencijal ljudskih vrednosti i vrlina -  nevinosti, poverenja, ljubavi, saosećanja i kreativnosti - ostao netaknut.

Deca su blagoslovena, ali su i ranjiva, bespomoćna i zavise od naše pravičnosti. Rekao bih da odrasli imaju sklonost ka tome da to poverenje iznevere. Šezdesetih godina, mnogo pre nego što su masovni mediji počeli da govore o zlostavljanju dece, tokom mojih istraživanja te teme video sam forenzičke fotografije tela mrtve dece. Krhka, mršava, slomljena i ponekad deformisana do neprepoznavanja, mučena do smrti – često od strane najbližih.
Ove slike me od tada prate i ne mogu da ih zaboravim.
Moj rad se bavi ljudskim postojanjem kao borbom, a deca su junaci mojih vizuelnih narativa.

Uvek se mnogo prijatnije osećam u komunikaciji sa decom nego sa odraslima. Sve je daleko jednostavnije i ima mnogo više smisla - bar meni. U dečijem svetu sve je moguće, mašta ne poznaje granice, a čarolija i čuda su prirodni deo života. Sa druge strane, komunikacija sa odraslima mi ponekad deluje tako ograničena, neverovatno komplikovana i obično dosadna.

Nažalost, odrasli vladaju svetom i donose zakone, a deca moraju da prođu kroz njihov rušilački program zvani obrazovanje. Jednom kada izađu iz njega obično su slomljena i njihova magija nestaje.
I mogu da postanu građani, vojnici, službenici, psihijatri, političari, bankari, tajni agenti i štošta podjednako zanimljivo.

—Gotfrid Helnvajn

Gotfrid Helvajn /Gottfried Helnwein “The Disasters of War”  (2016) / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.