Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 500 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 250 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

IN MEMORIAM Milena Jeftić Ničeva Kostić (1943–2021)


Hitna pomoć, 1972.

Ulje/kolaž/platno, 194x161 cm


Milena Jeftić Ničeva Kostić, rođena je 1943. godine u Tomaševcu. Diplomirala je na Akademiji za primenjenu umetnost u Beogradu 1968. gde je tri godine kasnije završila poslediplomske studije na odseku za scenski kostim.

Milena Jeftić Ničeva Kostić je slikarka, kreatorka lutaka, kostimografkinja, scenografkinja, a prisutna je na likovnoj sceni od kraja šezdesetih godina prošlog veka. Učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama, kako na prostorima bivših jugoslovenskih republika, tako i u svetu.

Specifičnost opusa Milene JNK ogleda se u negovanju slikarstva i crteža kao ravnopravnih medija, pri čemu je crtež  često imao funkciju  da artikuluše  osnovnu ideju umetnice. Ovim složenim umetničkim postupkom Ničeva je stvorila ličnu umetničku kategoriju izborivši pravo na sopstvenu identifikaciju. Slikarski opus Milene JNK, može se oceniti kao posmatranje pojedinačnih detalja mikrostvarnosti i njihovo prevođenje u opštost vidljivog makrouniverzuma.

Umetnica je u različitim fazama svoga rada znala da pravi iskorake iz jednog diskursa u sasvim novi i drugačiji. Na slikama iz sedamdestih vidljiv je uticaj pozorišt , gde se bavila scenskim kostimom. Zato ove slike imaju izvesnu reljefnost i voluminoznost koja gradi treću dimenziju, čime je Ničeva aktivirala percepciju posmatrača upućujući ga da značenje piktoralnog prizora potraži u pokretljivosti slikovne predstave.

U zbirkama Muzeja savremene umetnosti, opus ove umetnice zastupljen je kroz medij slike i crteža  iz različitih perioda stvralaštva.

Na prošlogodišnjoj izložbi Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019. Ničeva je bila zastupljena sa dva rada iz Zbirke MSU: Hitna pomoć ( 1972) i  Popravka čarapa I (1973.)Foto: Bojana Janjić/MSUB