INDEKS SMOGA

GLOBALNI SMOG I IZMAGLICA

DOPRINESI https://smogindex.tumblr.com/submit

(≈≈) INDEKS SMOGA (IS) JE ZAINTERESOVAN ZA VAŠE FOTOGRAFIJE SMOGA (≈≈)

INDEKS SMOGA (IS) predstavlja zajednički fotografski zapis smoga u gradovima i donosi različita gledišta, mesta i iskustva iz čitavog sveta.

Doživeli ste i fotografisali smog? Ako jeste, molimo vas da doprinesete Indeksu smoga. Vaš doprinos će oblikovati ovaj zapis.

O INDEKSU SMOGA

Zagađen vazduh sadrži veoma sitne čestice prečnika 2,5 mikrometra i manje (PM2.5). One prodiru duboko u pluća i krvotok, a u sadejstvu s ozonom i sunčevom svetlošću stvaraju fotohemijski smog. Smog može da izazove peckanje u očima, bolove i teškoće u disanju, rak, srčana oboljenja i preuranjenu smrt.

Smog se vidi iz daljine, ali može da bude teško uočljiv iznutra. Međutim, može se fotografisati, od čega se zajedno s drugim prikupljenim slikama može sačiniti indeks – veći zapis ili svedočanstvo – pojedinačnih iskustava i dokumenata.

„Još jedno sunce u Džengdžou, Kina” Doprineo Džef Simen.

BEOGRAD

Tokom januara 2020, Beograd se gušio usled akutne pojave smoga, što je dovelo do ugrožavanja javnog zdravlja, kao i protesta i isticanja zahteva za čistim vazduhom. Srbija, gde se više od 60% električne energije proizvodi u termoelektranama koje sagorevaju lignit, beleži izuzetno visoke koncentracije čestica PM10 i PM2.5 i deveta je najgore plasirana zemlja na svetu po broju smrti od svih vrsta zagađenja. Lignit je smeđi ugalj niskog kvaliteta, bogat sumporom, čije sagorevanje proizvodi velike količine sumpor-dioksida i pepela.

Ali, to je samo jedan od mnoštva povezanih problema koji narušavaju kvalitet vazduha i javno zdravlje Srbije. Među njima je i siva ekonomija – prodaja lignita lošeg kvaliteta a bogatog glinom radi grejanja u domaćinstvima, zatim politika izveštavanja o kvalitetu vazduha, kao i ekološke posledice privatizacije. A pošto Srbija planira oslanjanje na termoelektrane na lignit i u narednom periodu, do 2028. (FT), to znači da će se prekomerno zagađivanje vazduha verovatno nastaviti, uprkos razvoju obnovljivih izvora energije.

U tom kontekstu, stalna je potreba za zagovaranjem i zalaganjem za čist vazduh i javno zdravlje, od rada lokalnih ekoloških organizacija, do značaja javne dokumentacije o posledicama smoga i drugih vrsta aerozagađenja.

Jeste li doživeli i fotografisali smog u Beogradu ili Srbiji? Ako jeste, molimo vas da pružite doprinos Indeksu smoga.

• Digitalne slike (po mogućnosti u visokoj rezoluciji)

DOPRINESI POSTAVLJANJEM FOTOGRAFIJA OVDE

www.smogindex.tumblr.com/submit +

POŠALJI IH NA INFO@PUBLICSMOG.ORG

• Tumblr će vaše fotografije automatski smanjiti, te vas molimo da kopije visoke rezolucije pošaljete na info@publicsmog.org za budućnost arhiva

• Vaše ime ILI anonimno

• Vreme i mesto fotografije (ako je poznato)

• Mesto (adresa, grad, okrug, koordinate, itd.)

• Ostali podaci: Lična ispovest ili priča, snimci ekrana ili očitavanja iz aplikacije AQI (Air Quality Index), koncentracije čestica PM2.5 i PM10, poveznice s relevantnim vestima, snimci ekrana sa društvenih mreža, itd.

ODOBRENJE: Dostavljene slike postaju trajan deo INDEKSA SMOGA, za upotrebu na Internetu i prikazivanje indeksa na izložbama u analognima formatima (projekcije, štampa, itd.). Ukoliko želite da budete navedeni kao autor, potpišite slike; u protivnom vas molimo da ih priložite anonimno.

INDEKS SMOGA (≈≈) SRBIJA je pokrenula umetnica Ejmi Balkin u okviru projekta Efekat pregleda Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.