Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd (Akvizicije MSU)

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Ivan Grubanov „Memorial Bush” (2007) / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”

govorni-programi | 28.03.2020Foto: Bojana Janjić / MSUB

Ivan Grubanov, Memorial Bush (2007) / ulje na platnu, 140×160 cm

„Memorial Bush – Spomen-grm”, „Grm plača”i još nekoliko slika iz 2007. i 2008. čine prethodnicu i proto-komade serije Studije za Spomen-obeležja iz 2009. Slike nastaju kao pandan nasleđu monumentalne skulpture izvedene nakon Drugog svetskog rata u nekadašnjoj Jugoslaviji, gde su istorijska stradanja komemorirana spomen-obeležjima, memorijalima i arhitektonsko-skulpturalnim spomenicima. Kao slikar delujem neposredno nakon epohe devedesetih, koja je obeležena krvavim građanskim ratovima na istom prostoru. Kao pojedinac i likovni autor pitam se zašto danas ne postoji adekvatno vizuelno obeležje tih stradanja, a ukoliko bi postojalo, koja bi bila njegova forma, pouka i osuda. Ironično naglašavajući odsustvo društvenog konsenzusa, slikar na mesto karakterističnog spomen-parka, daje formu tek jednom spomen-grmu, kritikujući odsustvo svesti i volje za sagledavanjem nedavne prošlosti.

—Ivan Grubanov