Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Ulaznice - Ljubav je ljubav

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Letnje radno vreme:
Sreda - Ponedeljak: 12:00-20:00
Subota: 12:00-21:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 300 rsd
Grupne posete (10 lica i više): 200 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazicanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Letnje radno vreme: 14:00-21:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Izložba Đorđije Crnčević: Tokovi umetničkog nadahnuća, Cetinje

izložbe | 23.06.2016
Izložba  Đorđije Crnčević: Tokovi umetničkog nadahnuća u Cetinju


Crnogorska galerija umjetnosti Miodrag Dado Đurić, (II i III sprat), Cetinje

23. jun – 23. jul 2016. (otvaranje izložbeučetvrtak, 23. juna 2016. u 20 časova)

Saradnja Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti, Beograd

Kustos izložbe: dr Rajka Bošković, istoričar umetnosti, muzejski savetnik u Muzeju savremene umetnosti, Beograd


U četvrtak, 23. juna s početkom u 20 časova u Crnogorskoj galeriji umjetnosti „Miodrag Dado Đurić“ biće otvorena retrospektivna izložba Đorđija Crnčevića „Tokovi umetničkog nadahnuća“. Autor izložbe je dr Rajka Bošković, muzejski savetnik u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Postavka obuhvata 102 dela (skulpture, slike, crteži i grafike) koja su nastala tokom skoro pet decenija njegovog umetničkog stvaranja.

U katalogu koji prati izložbu, dr Rajka Bošković je, između ostalog, zapisala: „U velikoj raznovrsnosti umetničkog izraza u celokupnom Crnčevićevom opusu izdvajaju se određeni „tokovi” – postojani, neprekinuti i vrlo duboko utemeljeni i prisutni u njegovom nesumnjivo slobodnom, otvorenom i nesputanom umetničkom izražavanju. Oni se doduše izdvajaju nenametljivo, ali veoma postojano, bez unapred (o)smišljenog plana umetnika. Nekoliko dominatanih tokova nastaje i tokom celokupnog umetničkog delovanja opstaje podjednako u domenu izražavanja skulpturom, slikom, crtežom, grafikom, kao i u oblasti konceptualne umetnosti.

Najupečatljiviji „tok”, u kome preovladava izraz stanja teskobe, nepronađenosti i bezizlaza, i u doslovnom, prostornom, i u prenosnom, simboličkom smislu, prisutan je još od ranih grafika Kosmogimnastičari (1975) do poslednjih skulptura Kompresije vremena. Paralelno sa tim, prisutan je i sasvim suprotan „tok” lirskog i poetičnog duha, u nizu skulptura na kojima je na izuzetan način ostvareno (u)obličavanje uzvišenosti pesničkog nadahnuća (Glava pesnika) i monumentalizacija stanja bliskosti (Dve glave).”

 

Đorđije Crnčević (Dupilo, 1941 – Beograd, 2013) diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo, a poslediplomske studije je završio 1972. godine u klasi prof. Miodraga Popovića. Bio je član ULUS-a od 1968, a od 1976. godine i član grupe 10+. U zvanju profesora na Višoj školi likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu predavao je nastavni predmet Vajanje od 1991. do 2008. godine. Pored vajarstva bavio se i grafikom i slikarstvom.

Samostalno je izlagao od 1969. godine. Imao je preko dvadeset samostalnih izložbi u zemlјi i inostranstvu. Učestvovao je na mnogobrojnim grupnim izložbama: u organizaciji ULUS-a, Oktobarski saloni, izložbe PROSTOR, Grafika beogradskog kruga, Bijenale male plastike (Murska Sobota), itd. Nјegova dela se nalaze u zbirkama Muzeja savremene umetnosti u Beogradu, Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, Zepter muzeja u Beogradu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, Narodnog muzeja u Kikindi, Neue Galerie u Gracu, Galerije Kulturnog centra u Paraćinu, Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka u Zrenjaninu, Savremene galerije u Nišu, itd.

Izložba je u organizaciji Muzeja savremene umetnosti iz Beograda bila prikazana u Kući legata u Beogradu tokom novembra i decembra 2015. godine.

U pripremi je monografija Tokovi umetničkog nadahnuća – Đorđije Crnčević koja će biti ostvarena u saradnji Narodnog muzeja Crne Gore i Muzeja savremene umetnosti iz Beograda.

Stručno vođenje dr Rajke Bošković, autora izložbe, biće upriličeno 24. juna sa početkom u 12 časova za sve zainteresovane posetioce.

 

Radno vreme Galerije:

od utorka do nedelje: 10h – 14h; 17 – 21h

Ulaz slobodan.