Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd (Akvizicije MSU)

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Izložba „Projektor“, Dušica Dražić i Vim Jansen, Salon MSUB

izložbe | 19.10.2018


Projektor
Dušica Dražić i Vim Jansen

Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14
od 19. do 29. oktobra 2018. godine
otvaranje u petak, 19. oktobra 2018. u 19 časova
Na otvaranju izložbe termini projekcija filma su 19.30 i 20.30 časova.

Kustos: Una Popović, MSUB

Tokom trajanja izložbe film se projektuje svakoga dana, osim utorkom, u terminima: 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 17.30,18.30 i 19.30 časova.

Jednako monumentalan u konceptu i izvedbi, rad Projektor (2017) Dušice Dražić i Vima Jansena instalacija je koju čini bronzana replika modela projektora Iskra NP-21 na kojoj se projektuje 35-milimetarski film u boji, a koji prikazuje proces nastajanja replike, izlivanja svake komponente projektora u bronzi. Skulptura je materijalni i nematerijalni spomenik jugoslavenskog industrijskog doba, kinofikacije, veštine ručnog rada, a koji nam danas izgleda kao čudnovat objekt – tehnološki relikt – države i ere koje više ne postoje. Spomenik je i mediju i materijalu, njihovim nadmoćnim karakteristikama u odnosu na savremenu evoluciju prema virtualnosti filma i bioskopa.

Transformacija filma i tehnologije u samoj je srži tematiziranja procesa koji promatramo paralelno s implikacijama digitalne promene. Stoga je ovaj možda poslednji proizvedeni projektor na svetu krajnja tačka promišljanja materijalističko-tehnološke faze promene koji nam treba doneti fundamentalnu ekonomsku i korisničku promenu.

Projektor, 2017
Instalacija: bronzani projektor i 35 mm film u boji (16’31’’)
Umetnici: Dušica Dražić, Wim Janssen
Produkcija: Wim Janssen
Koprodukcija: Cats and Dogs Production, Werktank
Direktor fotografije: Hannes Böck
Grip i svetlo: Jasper Janssens
Uz podršku: Flamanski audiovizualni fond, Flandrija State of the Art, Studio Claerbout, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sportsko-kulturni centar Obrenovac, Jugoslavenska kinoteka, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Briselu, Courtisane Festival
Posebno hvala: Livnica Ljubisavljević (Dragan Ljubisavljević, Milivoje Đorđević), ACS Kinoakustika, Novi metal, DeJonghe Film Postproduction, Edwin Carels, Pieter-Paul Mortier, Kurt d’Haeseleer, Jasmina Petković


Dušica Dražić (www.dusicadrazic.com) je rođena u Beogradu, a trenutno živi i radi u Antverpenu u Belgiji. Dražić je u potrazi za prostorima nepravilnosti, razlike, fleksibilnosti, intuicije, U svom radu ona istražuje njihovu transformaciju i preispituje ih na nivou kulturnog kontinuiteta, simboličnih nepravilnosti i pojedinačnih akcija. Ona traži, sakuplja i radi sa tragovima koji dokazuju da kultura konstantno pregovara, redefiniše i transforniše.

Vim Jansen (www.wimjanssen.be) radi u oblasti tehnologija i funkcionisanja audio-vizuelnih medija. Njegovi radovi se često bave prevođenjem jednog medija u drugi i to radi kroz medijske instalacije, video zapise i filmove. Jansen trenutno živi i radi u Antverpenu.
Prikazivanje rada Projektor u Tobačnoj 001 u Ljubljani, na 25FPS / Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa u Zagrebu i u Salonu MSU u Beogradu je realizovano uz podršku Flandrija State of the Art.


Izložba „Projektor“, Dušica Dražić i Vim Jansen, Salon MSUB
Izložba „Projektor“, Dušica Dražić i Vim Jansen, Salon MSUB
Izložba „Projektor“, Dušica Dražić i Vim Jansen, Salon MSUB
Izložba „Projektor“, Dušica Dražić i Vim Jansen, Salon MSUB
Izložba „Projektor“, Dušica Dražić i Vim Jansen, Salon MSUB
Izložba „Projektor“, Dušica Dražić i Vim Jansen, Salon MSUB
Izložba „Projektor“, Dušica Dražić i Vim Jansen, Salon MSUB
Izložba „Projektor“, Dušica Dražić i Vim Jansen, Salon MSUB