Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd (Akvizicije MSU)

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi, Salon MSU

izložbe | 11.09.2015


Samostalna izložba slovenačke umetnice Jasmine Cibic “Srušiti i iznova izgraditi” 

Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)
11. septembar - 25. oktobar / svakog dana od 12 do 20 časova
(otvaranje u petak u 19 časova) 

Kustos izložbe je kustos Salona MSU Una Popović.

Prateći program:
-  subota, 12. septembar u 13 časova – vođenje umetnice i kustoskinje kroz izložbu u okviru projekta Dobre navike koji sprovodi Remont - nezavisna umetnička asocijacija

Izložba se bavi istraživanjem kako umetnost i arhitektura mogu da posluže kao sredstvo moći svakog političkog uređenja. Sastoji se od performativne instalacije i novog filma Srušiti i iznova izgraditi, koji je za ovu priliku sniman u Palati Srbija.

Reč je o trećem poglavlju većeg rada pod nazivom Spielraum na kome umetnica radi već jednu godinu: prvi deo prikazan je u Ludwig Muzeju u Budimpešti, a drugi u Međunarodnom grafičkom likovnom centru u Ljubljani.

Ambijent i enterijer zgrade sa konferencijskom salom i salonima jugoslovenskih republika, poslužio je kao scenografija filma koji prikazuje razgovor četiri lika - ideološke varijacije Majke Države: Graditelj nacionalnog identiteta, Pragmatičar, Konzervator i Umetnik/Arhitekta. Fiktivni likovi (četiri žene) izgovaraju citate raznih svetskih političara, poput Staljina, Musolinija, Hitlera, Tita, kao i Ronalda Regana, princa Čarlsa, Džona Kerija, o građenju nacionalnog identiteta i o tome zašto neke građevine treba srušiti, rekonstruisati ili im promeniti namenu. Reč je o izjavama preuzetim iz dokumenata i političkih rasprava od početka 20. veka do danas, što ukazuje na univerzalnost i bezvremenost paradoksa nacionalne i ideološke reprezentacije i njenih ikona.

Nekadašnja zgrada SIV-a izabrana je kao lokacija za snimanje filma, jer ilustrativno ukazuje na pitanje šta se događa jednoj ikoni nacionalne baštine kada izgubi svaku mogućnost (re)prezentacije. Nekad pozornica nove svetske politike, danas predstavlja zaštićeni istorijski spomenik koji služi za diplomatske protokole: lišena glumaca, sama pozornica postaje glumac, i upravo tu pozornicu umetnica razmatra u projektu Srušiti i iznova izgraditi

Preuzmitre trailer za film https://vimeo.com/137537719

Na otvaranju izložbe, biće održan performans tokom kojeg će grupa umetnica izvoditi intervencije na foto tapetu osmišljenom kao imaginarni pejzaž. Taj pejzaž je sastavljen od fotografija iz arhiva ličnih fotografa Josipa Broza Tita, koje su oni koristili za postavljanje scene za različite prokotokolarne događaje, i parola koje su izgovorili razni političari u nedavnoj istoriji.

Jasmina Cibic (Ljubljana, 1979) je poznata slovenačka umetnica koja živi i radi u Londonu. Bavi se analizom specifičnog nacionalnog, političkog, kulturnog i umetničkog porekla, stvarajući karakterističan, sebi svojstven jezik. Koristi medij filma, instalacije, objekta i fotografije. Predstavljala je Republiku Sloveniju na 55. Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji, nakon čega je doživela međunarodni uspeh. Učestvovala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima su nagrade Bevilacqua la Masa, Trend za izuzetna postignuća u vizuelnoj umetnosti u Sloveniji. Više informacija o umetnici na sajtovima https://vimeo.com/jasminacibic i www.jasminacibic.org

Partner na projektu: Nomad, Zagreb
Medijski sponzori: Designed i SEEcult

Foto: Boris Burić
Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi, Salon MSU
Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi, Salon MSU
Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi, Salon MSU
Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi, Salon MSU
Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi, Salon MSU
Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi, Salon MSU
Jasmina Cibic: Srušiti i iznova izgraditi, Salon MSU