Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Vikendom: 10:00 - 18:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 500 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 250 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Javno kustosko vođenje kroz izložbu Iskustvo u gužvi

govorni-programi | 26.04.2021

 

Javno kustosko vođenje kroz izložbu Iskustvo u gužvi, 28. aprila u 16 časova i u 18 časova

 

Muzej savremene umetnosti Beograd vas poziva na javno kustosko vođenje kroz retrospektivnu izložbu Goranke Matić “Iskustvo u gužvi”, u sredu 28. aprila.

Prvo vođenje će se održati u 16 časova, drugo u 18 časova.

 

Kroz izložbu vodi: Una Popović, autorka koncepcije i kustoskinja MSUB

 

Dozvoljen je ograničen broj ljudi, maksimalno 25 posetilaca.

Potrebno je predhodno najaviti i zakazati prisustvo na mail info@msub.org.rs.

Muzej je otvoren do 20h i ulaz sredom je besplatan.

 

Izložba Iskustvo u gužvi predstavlja prvu sveobuhvatnu (re)prezentaciju fotografskog rada i stvaralaštva Goranke Matić. Goranka Matić na umetničkoj i fotografskoj sceni prisutna je već 40 godina. Od samih početaka, osamdesetih godina prošloga veka, njen rad paralelno se odvijao  u domenima novinske, reportažne i umetničke fotografije. Dvostrukost i diferenciranost unutar profesionalnog angažmana, s jedne strane kao novinskog hroničara muzičkih i likovnih, kasnije politickih događaja, s druge strane posvećenog umetničkog fotografa, doprinela je kompleksnom autorskom opusu. Različite teme koje su profesionalno i unutar ličnog afiniteta okupirale Matićevu, i usled kojih se ujedno manjao metod i način fotografisanja, stil i poetika, prezentovane su na izložbi sa namerom da se obuhvati kako kompleksnost čitavog angažmana autorke tako i predoči stručna interpretacija prisustva mnogih raznolikih autorskih pozicija pri tretiranju i distribuciji medija fotografije.

 

Izložba Iskustvo u gužvi koju čini više stotina fotografija i materijala druge prirode (arhiva, dokumentacija, foto eseji) nije struktuirana hronološki već prema tematskim celinama koje su se kod autorke izdvojile kao dominantne: 1. prve autorske izložbe i radovi realizovani u mediju fotografije 2. fotografije rok koncerata i protagonista novog talasa zajedno sa akterima likovne scene oko Studenskog kulturnog centra osamdesetih godina prošloga veka (rok fotografija, način života aktera rok i umetničke scene, dizajn omota muzičkih albuma) 3. portreti (umetnici, reditelji, pisci, političari i dr.) 4. 10 godina protiv (fotografije sa političkih dešavanja, manifestacija i protesta u Beogradu od 1990. do 2000.) 5. umetnički projekti (intimni autoportreti, projekti Moravice, Matrilinearno ogledalo, Memorijabilije, Portreti sa prijateljicama, Ožiljci, autorski projekat i deo ranije realizovane izložbe Tiho teče Sutjeska).

 

 

Goranka Matić rođena je 1949. godine u Mariboru (Slovenija). Završila je studije istorije umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Profesionalnu karijeru započela 1980. godine u časopisu Džuboks, zatim Startu, Svijetu... Njene fotografije izlazile su u gotovo svim vodećim časopisima bivše Jugoslavije (Duga, Politika, Omladinske novine, Beorama, Ritam, Liberation, Polet, (New)Moment, Delo...).  Bila je urednica fotografije u nedeljniku Vreme  (1990–2006), u dnevnom listu Politika (2006–2010) i na Radio-televiziji Srbije (2011–2015).

Tokom osamdesetih godina, najznačajniji je njen rad u oblasti rok fotografije, naročito u okviru neformalnog pokreta nazvanog novi talas. Pored toga, njen fotografski opus sadrži i portrete umetnika, pisaca, reditelja, glumaca (ljudi sa umetničke i kulturne scene), ali i političara, snimljenih za izborne i razne druge vrste kampanja. Autorka je brojnih fotografija sa društveno-političkim temama nastalih tokom turbulentnih devedesetih.

Predavala je na Fakultetu političkih nauka i Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu (foto-žurnalizam i dokumentarna fotografija).

 

Prijatelji izložbe: Two rivers