Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Muzej je zatvoren za publiku

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon je zatvoren za publiku

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Javno Predavanje Antariksa / Kustoski Kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude?“/ MSUB, 26.9.18. u 18 časova

govorni-programi | 26.09.2018


Javno predavanje Antariksa Interdisciplinarni susreti

Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude? 

 
Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)
Sala „Miodrag B. Protić“
Sreda, 26. septembar 2018. u 18 časova

 
U okviru kustoskog kursa Šta kustosiranje može/treba da bude?u Muzeju savremene umetnosti Antariksa (istoričar i koosnivač KUNCI istraživačkog instituta) održaće predavanje, treće u seriji javnih predavanja. Serija predavanja osmišljena je da pruži jedinstveni uvid i ponudi drugačiju perspektivu u vezi sa teorijama i praksama procesa stvaranja izložbe, kao i da uputi i razmotri postojeće disciplinske granice i načine da se one prošire.

Antariksa će govoriti o svom istraživačkom kolektivu u Jogjakarti, Indoneziji. Od kada je osnovan 1999. godine KUNCI je bio duboko zaokupljen proizvodnjom kritičkog znanja i razmenom tog znanja putem sredstava i formi objavljivanja i oglašavanja, unakrsnih disciplina, aktivnih istraživanja, umetničkih intervencija i vernakularnih oblika obrazovanja unutar javnog prostora. Antariksa će se takođe baviti specifičnom pozicijom koju KUNCI zauzima, koja ne pripada ni jednoj ni drugoj struji u okviru postojećih disciplinskih granica, istovremeno pokušavajući da ih proširi. Članstvo u kolektivu je otvoreno i dobrovoljno, a zasniva se na želji za kreativnim eksperimentom i spekulativnim istraživanjem, sa fokusom na tačku preseka teorije i prakse.


Antariksa je istoričar i koosnivač KUNCI Istraživačkog centra. Autor je knjige Tuan Tanah Kawin Muda: Hubungan Seni Rupa-LEKRA 1950–1965 (prevod naslova: Spona između umetnosti i Instituta za narodnu kulturu u Indoneziji 1950–1965). Antariksa je 2017. godine bio laureat Global South(s) du Collège d'études mondiales/Fondation Maison des sciences de l'homme fellowship. Fokus njegovog istraživanja jeste umetnost i pokretanje ideja u Južnoistočnoj Aziji tokom japanske okupacije. Njegova sledeća knjiga se upravo bavi tim odnosom, istražujući pojave umetničkih kolektiva u Indoneziji tokom japanske okupacije.
 

Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom, predavanje Antarikse omogućio je MSUB i ambasada Republike Indonezije u Beogradu uz podršku Car:Go.

Generalni pokrovitelj: Wiener Städtische; partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Muzej Zepter.

Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EU Info Centar, Mondriaan fund, Pro Helvetia; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Centar za promociju nauke, Zepter Hotel, Royal Inn Hotel i CAR:GO. Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3.

Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3.

 
Kontakt / Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude?:
Ana Anakijev (koordinator): anaanakijev@gmail.com
Katarina Kostandinović (koordinator): katarina.kostandinovic@gmail.com
 
what.could.curating.do@gmail.com
 
Pratite aktivnosti kustoskog kursa Šta kustosiranje može/treba da bude?:
www.supervizuelna.com
FB: @whatcscdo
Instagram: @whatcouldshouldcuratingdo