Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Muzej je zatvoren za publiku do 28. marta zbog skidanja izložbe „Čistač” i postavke izložbe „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019. godine“

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Javno predavanje Aresa Športe / Kustoski kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude?“ / Salon MSUB, subota, 5.10.2019. u 18 časova

govorni-programi | 05.10.2019


Javno predavanje Aresa Športe
Šta bi institucije mogle/trebalo da rade?
Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude?

Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)
Subota, 5. oktobar 2019. godine u 18 časova

Bioskop „Lumbardi“ otvoren je 1952. godine. Bio je jedan od dve ključne kulturne institucije u Prizrenu tokom čitavog XX veka. Javni prostor koji je imao više od 400.000 posetilaca za četiri decenije postojanja, takođe je poznat kao rodno mesto brojnih festivala, pre svega DokuFesta. Od dva pokušaja rušenja i privatizacije od početka 2000. godine, spasile su ga građanske inicijative, i registrovan je 2015. godine kao zaštićeno kulturno dobro.

Fondacija „Lumbardi“ osnovana je posle toga kako bi se nastavila građanska inicijativa, sa ciljem upravljanja i oživljavanja nekadašnjeg bioskopa kroz otvoreni proces koji uključuje istraživanje, raznovrsne programe, debate, i uspostavljanje saradnja i partnerstva. Stvaranje institucije oblikavano je na postepen način koji je određen ograničenim sredstivima ove odozdo-nagore inicijative.

U predavanju, Ares Športa će predstaviti i prodiskutovati proces koji je dozvolilo vreme i mogućnosti za preispitivanje tema kao što su funkcije institucija javnog servisa u XXI veku, ostvaranje određenog cilja u uslovima svakodnevne nestabilnosti, kao i način artikulisanja institucije u odnosu na stanje njenog okruženja.

Ares Športa je kulturni radnik koji živi na Kosovu. Završio je studije na istanbulskom univerzitetu „Bilgi“. Diplomirao je menadžment u kulturi sa fokusom na kulturne institucije i na lokalnu kulturnu politiku. Od 2015. godine Športa je direktor-suosnivač Fondacije „Lumbardi“, gde njegov rad obuhvata istraživanje, sastavljanje programa, promocija, infrastrukture i institucionalni razvoj u okviru oživljavanja nekadašnjeg „Lumbardi bioskopa“. Športa je predsedavajući Mreže za kulturne organizacije u Prizrenu i predsednik je organizacije „Kooperativa – regionalna platforma za kulturu“.

Događaj je besplatan i otvoren za javnost.

WCSCD je kustoski kurs i serija javnih predavanja koje je pokrenula i koje organizuje Biljana Ćirić.

Predavanje Aresa Shporte je podrzala Fondacija Hajnrih Bel

Partneri projekta:
Medijski partneri: