Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Letnje radno vreme:
Sreda - Ponedeljak: 12:00-20:00
Subota: 12:00-21:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 300 rsd
Grupne posete (10 lica i više): 200 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazicanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Letnje radno vreme: 14:00-21:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Javno predavanje Branislava Jakovljevića / Izložba „Čistač” Marine Abramović / MSUB, nedelja, 27. oktobar 2019. u 18:30 časova

govorni-programi | 27.10.2019

Javno predavanje Branislava Jakovljevića
Aparat performansa: Telesna umetnost kao teorijska praksa

Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)
Sala „Miodrag B. Protić“
Nedelja, 27. oktobar 2019. u 18:30 časova

U okviru retrospektivne izložbe Marine Abramović „Čistač” Muzej savremene umetnosti organizuje seriju javnih predavanja o umetnosti performansa. Prvo predavanje teoretičara performansa i profesora na Stenford univerzitetu Branislava Jakovljevića „Aparat performansa: Telesna umetnost kao teorijska praksa” održaće se u nedelju, 27. oktobra u 18:30 časova u Muzeju savremene umetnosti.

Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost.

Ideja o aparatu (mašini, mehanizmu, itd.), obeležila je teorije vizualnih umetnosti tokom sedamdesetih godina 20. veka. Značajan izuzetak su teorijska razmatranja telesne umetnosti, kao i teorija izvođenja uopšte. Oslanjajući se na primere telesne umetnosti iz Jugoslavije i sveta iz sedamdesetih godina, Jakovljević u ovom predavanju postavlja performans u odnos sa teorijom državnih ideoloških aparata Louisa Althusera. Ispostavlja se ne samo da je neopravdano izuzimanje telesne umetnosti iz ove analize ideologije, već da ona ima sposobnost da ukaže na njenu relevantnost danas.

Branislav Jakovljević je autor knjige „Umetnost odluke: Performans i samoupravljanje u Jugoslaviji, 1945-1991” koju je nedavno izdao Orion art iz Beograda. Jakovljević je objavio knjige „Smrznuti magarac i drugi eseji” (Komuna links, Beograd, 2017) i „Daniil Kharms: Writing and the Event” (Northwestern University Press, 2009), kao i veliki broj eseja u stručnoj periodici u SAD, Engleskoj, i u regionu bivše Jugoslavije. Predaje na katedri za Pozorište i studije izvođenja (Theater and Performance Studies) na Univerzitetu Stenford predmete vezane za istoriju i teoriju performansa, politiku performansa, kao i istoriju i teoriju avangardnog i eksperimentalnog pozorišta u Evropi i SAD. Član je uređivačkog odbora časopisa TDR: The Drama Review.