Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Letnje radno vreme:
Sreda - Ponedeljak: 12:00-20:00
Subota: 12:00-21:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 300 rsd
Grupne posete (10 lica i više): 200 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazicanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Letnje radno vreme: 14:00-21:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Javno predavanje Gee Politi / Kustoski Kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude?“/ MSUB, 01.10.18. u 18 časova

govorni-programi | 01.10.2018

Javno predavanje Gee Politi Stvarajući Fleš Art Danas

Pitanja i odgovori u vezi sa umetničkim izdavaštvom u 2018

Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude? 


Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)
Sala „Miodrag B. Protić“
Ponedeljak, 1. oktobar 2018. u 18 časova


U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Beograd, četvrto predavanje u okviru serije javnih predavanja koje organizuje Šta kustosiranje može/treba da bude? biće Gee Politi - glavne urednice magazina Fleš art (Flash Art), dvomesečnog umetničkog časopisa sa sedištem u Milanu. Nakon predavanja o novim i drugačijim perspektivama u teoriji i praksi osmišljavanja izložbe, Gea Politi će postaviti pitanje o tome šta zapravo znači voditi umetnički magazin danas.

Fleš art je dvomesečni magazin, osnovan u Rimu 1967. godine od strane Đankarla Politija, italijanskog izdavača i umetničkog kritičara, s fokusom na savremenu umetnost. Od 1971. godine sedište mu je u Milanu. Od početka bilingvalno izdanje kasnije je podeljeno na dva – Fleš art Italija (Flash Art Italia) na italijanskom jeziku i Fleš art internešenel (Flash Art International) na engleskom jeziku, kada je Helena Kontova postala jedna od urednika 1978. godine. Pored izdavanja časopisa, Fleš art objavljuje knjige, monografije i kataloge, uključujući Art dajri internešenel (Art Diary International), format koji sakuplja adrese, brojeve telefona umetnika, kritičara, galerija i muzeja. Godine 2016. Fleš art internešenel objavio je monografiju kineskog umetnika Vang Jujuang pod nazivom Tonight I shall mediate upon that which I am.

Kako Gea Politi objašnjava: „Umetnički svet se suočava sa ozbiljnim promenama. Časopisi postaju „platforme“ koji pružaju različite sadržaje koji ranije možda nisu razmatrani. Ovo predavanje stremi da analizira nove pravce Fleš arta, kako se časopis menja i razvija u skladu sa savremenom umetnošću i njenim svetom, i šta je potrebno da se desi kako bi konstantno bio u skladu sa tim. Kako može časopis sa svojim pedesetogodišnjim nasleđem i istorijom nastaviti da dela? Kako ga učiniti vrednim čitanja? Kakve platforme bi trebalo da stvara kako bi ostao relevantan?“

Gea Politi je izdavač i glavna urednica Fleš arta. Godine 2017. organizovala je dvodnevni simpozijum povodom pedesetogodišnjice časopisa. Bila je u žiriju za nekoliko nagrada, uključujući Swatch Prize u Trstu, Head school u Ženevi i Artagonu u Parizu. Živi i radi u Milanu, Italija.

Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom, predavanje Gee Politi omogućili MSUB i Italijanski institut za kulturu u Beogradu uz podršku Royal Inn hotela i Car:Go.

Generalni pokrovitelj: Wiener Städtische; partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Muzej Zepter.

Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EU Info Centar, Mondriaan fund, Pro Helvetia; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Centar za promociju nauke, Zepter Hotel, Royal Inn Hotel i CAR:GO. Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3.


Kontakt / Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude?:
Ana Anakijev (koordinator): anaanakijev@gmail.com
Katarina Kostandinović (koordinator): katarina.kostandinovic@gmail.com

what.could.curating.do@gmail.com

Pratite aktivnosti kustoskog kursa Šta kustosiranje može/treba da bude?:
www.supervizuelna.com
FB: @whatcscdo
Instagram: @whatcouldshouldcuratingdo