Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 500 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 250 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Javno Predavanje Ivet Ćurlin / Kustoski Kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude?“ / MSUB, 8.11.2018 u 18 časova

govorni-programi | 08.11.2018


Javno Predavanje Ivet Ćurlin Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije)
Kustoski Kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude?“

Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)
Sala „Miodrag B. Protić“
Četvrtak, 8. novembra 2018. u 18 časova 

U saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Beograd, sedmo predavanje u okviru serije javnih predavanja koje organizuje Šta kustosiranje može/treba da bude biće Ivet Ćurlin – članice kustoskog kolektiva „Što, kako i za koga“ (What, How & for Whom / WHW). Serija javnih predavanja zamišljena je da pruži uvid u nove i drugačije perspektive u teoriji i praksi osmišljavanja izložbe.

Predavanje Ivet Ćurlin naslovljeno Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) će predstaviti rad kustoskog kolektiva WHW kroz nekoliko kustoskih projekata koji se bave neprekidnim uobličavanjem odnosa između umetničke i kulturne produkcije, autorstva, sakupljanja, istorije, postavke i politike, kao i potrebom da se osnuje novi dugoročni projekat – edukativni program za mlade umetnike i umetnice pod nazivom „WHW Akademija“. Fokus predavanja biće projekat Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) koje je WHW kurirao zajedno sa Katrin Romberg. Nakon šest izložbenih epizoda, koje su održane od novembra 2016. do maja 2017. godine u nezavisnim umetničkim prostorima, ateljeima umetnika i privatnim stanovima u Zagrebu, epilog projekta je postavljen u The Showroom-u u Londonu u saradnji sa Emili Petik. Baziran na umetničkoj kolekciji Kontakt Erste grupe, koja poseduje seminalne radove umetnika iz centralne, istočne i jugoistočne Evrope od šezdesetih godina prošlog veka do danas, projekat upoređuje najvažnija dela iz kolekcije sa istorijskim i savremenim delima da bi preispitao ključne teme u kolekciji, poput radikalnih utopija, ličnosti umetnika disidenta, odnosa između pola i roda, političke subjektivnosti i angažmana, i statusa javnog prostora. Projekat, koji je nazvan po radu hrvatskog umetnika Mladena Stilinovića (1947-2016), inspirisan je njegovim doživotnim antisistematskim umetničkim pristupom, koji je tražio veću autonomiju umetničke produkcije. Njegova umetnička praksa koja se šaljivo podudarala sa kompleksnim temama ideologije, rada, novca, bola i siromaštva, inspirisala je brojne projekte WHW-a.

Ivet Ćurlin je članica kustoskog kolektiva „Što, kako i za koga“ (What, How & for Whom / WHW), osnovanog 1999. godine sa sedištem u Zagrebu i Berlinu. Pored Ivet, WHW čine kustoskinje Ana Dević, Nataša Ilić i Sabina Sabolović, kao i dizajner i publicista Dejan Kršić. WHW se bavi raznolikom produkcijom – izložbama i izdavačkom delatnošću, kao i rukovodstvom Galerije Nova u Zagrebu. Od prve izložbe u Zagrebu 2000. godine pod naslovom Što, kako i za koga, povodom 152. godišnjice Komunističkog manifesta, WHW je kurirao brojne međunarodne projekte, među kojima su Collective Creativity, Kunsthalle Fridericianum, Kasel, 2005; 11. Bijenale u Istanbulu, What Keeps Mankind Alive?, Istanbul, 2009; One Needs to Live Self-Confidently...Watching, Paviljon Hrvatske na 54. Bijenalu u Veneciji, 2011. Nedavni projekti WHW uključuju izložbe Really Useful Knowledge, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia, Madrid, 2014; Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije) u saradnji sa Katrin Romberg, na različitim lokacijama u Zagrebu, 2016/2017; Građani iz senke, retrospektiva Želimira Žilnika na Edith-Russ-Haus für Medienkunst, Oldenburg, 2018; i Na leđima palih divova, Drugo bijenale industrijske umetnosti otvoreno ovog leta u Labinu, Raši, Rijeci, Puli, Vodnjanu. Tokom jeseni 2018. godine, WHW je osnovao u Zagrebu neformalni međunarodni edukativni program namenjen mladim umetnicima i umetnicama, pod nazivom „WHW Akademija“.
Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom. 

Generalni pokrovitelj: Wiener Städtische; partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj, Fondacija „Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture“ i Muzej Zepter.

Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EU Info Centar, Mondriaan fund, Pro Helvetia; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Centar za promociju nauke, Zepter Hotel, Royal Inn Hotel i CAR:GO. Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3.
Kontakt / Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude?:

Ana Anakijev (koordinator): anaanakijev@gmail.com
Katarina Kostandinović (koordinator): katarina.kostandinovic@gmail.com
 
what.could.curating.do@gmail.com 

Pratite aktivnosti kustoskog kursa Šta kustosiranje može/treba da bude?:

www.supervizuelna.com
FB: @whatcscdo
Instagram: @whatcouldshouldcuratingdo