Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Muzej je zatvoren za publiku

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon je zatvoren za publiku

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Javno predavanje Nilsa Van Tomea / Kustoski kurs „Šta kustosiranje može/treba da bude?“ / MSUB, 27.6.18. u 18 časova

govorni-programi | 27.06.2018

Javno predavanje Nilsa Van Tomea Institucija u pokretu (kustoski program)
Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude? 

Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)
Sala „Miodrag B. Protić“
Sreda, 27. jun 2018. u 18 časova


Umetnička institucija je poput ajkule: ako se ne kreće, umire.
De Apel (od 1974. do danas) neprekidno rekonstituiše sebe
da bi ostala relevantna. Umesto odjeka predatorskog kretanja
pomenute ajkule, ona je odlučna, ali sporo navigira
brzo promenljivim umetničkim i društvenim strujama,
čiji je neizbežno deo. De Apel je institucija u pokretu…

Institucija u pokretu (kustoski program) – Nils Van Tome


U okviru kustoskog kursa Šta kustosiranje može/treba da bude? u Muzeju savremene umetnosti biće održano prvo predavanje u seriji javnih predavanja o savremenim kustoskim praksama. Prezentacija Nilsa Van Tomea, direktora De Apela (De Appel) u Amsterdamu, poslužiće kao predgovor programu kustoske radionice. Konačna lista učesnika biće javno objavljena na predavanju gostujućeg kustosa, kao i detalji o programu kursa i više informacija o projektu, inostranim i domaćim mentorima. 

Direktor De Apela u Amsterdamu institucije koja razvija pionirski edukativni kustoski program od 1994. godine) govoriće o važnosti kustoskog programa i o tome kako on oblikuje institucionalni kontekst. 

Iznova razvijajući prezentaciju Institucije u pokretu, direktor De Apela Nils Van Tome smatra da je njegov rad u organizaciji čin kustoske brige i kao takav predstavlja proces koji razvija alternativne načine poimanja institucije. U susret programu Šta kustosiranje može/treba da bude?, Van Tome će elaborirati istaknutu ulogu koju kustoski program ima u institucionalnom kontekstu De Apela od 1994. godine. 

Ovom prilikom Nils Van Tome odgovara na pitanje – Šta kustosiranje može/treba da bude? 

„U kustosiranju jedan plus jedan bi trebalo da bude jednako tri. Kustosiranje ne podrazumeva šta ako, već se fokusira na ono šta je/šta jeste. Kustosiranje se koristi naučnim metodama poput spekulacije i eksperimenta kao njenim glavnim principima, iako nije nauka. Kustosiranje predstavlja ono što prethodi procesu saznanja. No ipak, treba biti spreman na činjenicu da se u tom procesu neke stvari mogu pogrešiti…“ 


Nils Van Tome je direktor De Apela u Amsterdamu. Kao kustos, predavač i kritičar, on operiše na granicama savremene kulture i kritičke svesti. Njegove izložbe i događaji prikazani su u The Kitchen (Njujork), Akademie der Künste (Berlin), Contemporary Arts Center (Nju Orleans), Gallery 400 (Čikago), National Gallery of Art (Vašington), P!(Njujork). Bio je kustos Bucharest Biennale 7: What are we building down there?, 2016. godine. Urednik je Art Papers magazina. Njegovi tekstovi, u kojima se bavi savremenom umetnošću, popularnom kulturom, književnošću i muzikom u širem društvenom i kulturnom kontekstu, objavljivani su u Art in America, The Wire, Camera Austria, Afterimage, Metropolis M itd. Među knjige koje je objavio spadaju Where Do We Migrate To? (2011), Visibility Machines: Harun Farocki and Trevor Paglen (2014), Aesthetic Justice: Intersecting Artistic and Moral Perspectives (2015), Muntadas: About Academia: Activating Artifacts (2017). Sa teoretičarkom filma Sonjom Simonji ima dvoje male dece, Jensa i Niko. 
Kustoski kurs i seriju javnih predavanja inicirala je Biljana Ćirić u saradnji sa Supervizuelnom. Predavanje Nilsa Van Tomea omogućili su Muzej savremene umetnosti i Ambasada Kraljevine Holandije, uz podršku Zepter muzeja i Zepter hotela. 

Partneri projekta: Muzej savremene umetnosti Beograd, Evropski centar za kulturu i debatu – Grad, EVA International – Bijenale savremene umetnosti u Irskoj i Muzej Zepter. 

Projekat su podržali: Gete institut u Beogradu, Italijanski kulturni institut u Beogradu, Ambasada Švedske, Ambasada Kraljevine Holandije, Ambasada Irske u Grčkoj, Ambasada Republike Indonezije u Beogradu, EU Info Centar; galerije Eugster || Belgrade, HESTIA Art Residency & Exhibitions Bureau, Zepter Hotel. 

Medijski partneri projekta: EUNIC Srbija i RTS3.


Kontakt / Kustoski kurs Šta kustosiranje može/treba da bude?:
Ana Anakijev (koordinator): anaanakijev@gmail.com
Katarina Kostandinović (koordinator): katarina.kostandinovic@gmail.com

what.could.curating.do@gmail.com

Pratite aktivnosti kustoskog kursa Šta kustosiranje može/treba da bude?:
www.supervizuelna.com
FB: @whatcscdo
Instagram: @whatcouldshouldcuratingdo

Vizuelni identitet: Saša Tkačenko