Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Letnje radno vreme:
Sreda - Ponedeljak: 12:00-20:00
Subota: 12:00-21:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 300 rsd
Grupne posete (10 lica i više): 200 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazicanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Letnje radno vreme: 14:00-21:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Javno predavanje Petra Ćukovića/ Izložba „Čistač” Marine Abramović / MSUB, ponedeljak, 23.12.2019. u 18:30 časova

govorni-programi | 23.12.2019

Javno predavanje Petra Ćukovića
Balkanski barok - pre, za vreme i posle
 
Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)
Sala „Miodrag B. Protić“
Ponedeljak, 23. decembar 2019. u 18:30 časova
 
Kao deo pratećeg programa izložbe Čistač, Petar Ćuković će održati predavanje u okviru kojeg će izneti faktografiju vezanu za poziv upućen Marini Abramović da predstavlja SR Jugoslaviju na Venecijanskom bijenalu 1997. godine. Ćuković je kao komesar državnog nastupa na 47. Međunarodnom Bijenalu savremene umetnosti u Veneciji pozvao Abramovićevu da predstavlja tadašnju Jugoslaviju. Ministarstvo kulture Crne Gore odbilo je da podrži rad Balkanski barok koji je Abramović predložila da izvede u pavljonu Jugoslavija, pa je on izveden u italijanskom paviljonu, kao deo međunarodne izložbe. Taj rad je autorki doneo nagradu Zlatni lav. Faktografija koju će Ćuković izneti predstavlja „neku vrstu ekstenzije određenog smisla pojma/pojmova balkan-balkanizam-balkansko“.

U većoj meri, Ćuković će svoje izlaganje posvetiti analizi rada Balkanski barok, odnosno elementima njegovog jezika i „balkan-baroknom uvrtanju“ njegovog smisla i njegove simbolike.
 
Petar Ćuković rođen je u Šavniku, Crna Gora. Diplomirao i magistrirao istoriju umetnosti na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Predavao je na Fakultetu likovnih umjetnosti u Cetinju i na Fakultetu vizuelnih umjetnosti u Podgorici. Bio je komesar nacionalnog paviljona na Venecijanskom bijenalu (2001), direktor projekta crnogorskog učešća na Venecijanskom bijenalu (2005) i ko-komesar crnogorskog učešća na Venecijanskom bijenalu (2011). Bio je ko-komesar prvog Bijenala savremene umetnosti „Time machine“ u Konjicu (2011), održanom u bivšem jugoslovenskom centralnom atomskom skloništu. U periodu od 2015. do 2017. godine bio je umetnički direktor Dukley European Art Community u Budvi i Kotoru. Autor je brojnih izložbi u Crnoj Gori i inostranstvu, među kojima su „Orhideja“ u bivšem zatvoru na Cetinju (2004), preludijum i sastavni deo „Petog Cetinjskog bijenala“, kao i međunarodna izložba „Transition & Transition“ u Ludvig Muzeju moderne umetnosti u Budimpešti (2014). Autor je stručnih tekstova u mnogobrojnim katalozima, monografijama, zbornicima i knjigama.

Predavanje je besplatno i otvoreno za javnost.