Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 500 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 250 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Javno vođenje kroz neke aspekte izložbe „Iskustvo u gužvi” Goranke Matić – predavačica Milanka Todić

Fotografija: Bojana Janjić, MSUB


U subotu, 8. maja 2021. u 12 časova u Muzeju savremene umetnosti održaće se vođenje-predavanje istoričarke umetnosti i prof. dr. Milanke Todić u okviru jednog segmenta izložbe „Iskustvo u gužvi” a koje je posebno orijentisano na umetničku fotografiju Goranke Matić.

Milanka Todić ističe da su autoportreti, istraživanje vlastitog identiteta, oblikovanje porodičnog stabla po ženskoj liniji, samo neke od tema koje Goranka Matić stavlja u fokus unutar svojih umetničkih radova. „Ram autobiografskog i intimnog iskaza u njenim ciklusima proširen je i na porodičnu i socijalnu arhivu slika koja sugeriše posmatraču da otvori „folder” svojih vizuelnih uspomena.“ (M.T.) 

Od početka osamdesetih godina, kontinuirano i paralelno uz profesionalni angažman za novine, časopise, koncerte i muzičke grupe, tekao je i razvijao se značajan deo aktivnosti Goranke Matić u domenu umetničke fotografije. Peti sprat Muzeja u okviru izložbe imenovan je kao „Intimno ogledalo” i posvećen je autorskim, umetničkim ciklusima koji su, koncepcijski sasvim suprotno prirodi ekspresivnog delovanja fotografkinje javnih događaja i aktivne učesnice pri rok i uličnim, političkim gužvama i dešavanjima. Autorski radovi: ciklusi Moravice, Matrilinearno ogledalo i Memorabilije posvećeni su roditeljima, dok je ciklus Portreti sa prijateljicama posvećen drugaricama. Okrenutost ka sebi, zagledanost u intimu, autorefleksija u ciklusima Noćne beleške i osobeni znaci, Ožiljci, Autoportreti imaju nameru propitivanja sopstvene biološke pozicije kao žene i identiteta kao žene – fotografa. 

Autorka koncepcije i kustoskinja izložbe Goranke Matić „Iskustvo u gužvi“: Una Popović, viša kustoskinja MSUB

Zbog epidemioloških mera vođenju-predavanju može maksimalno da prisustvoje 25 ljudi. Potrebno je predhodno preko maila da najavite i zakažete svoje prisustvo na info@msub.org.rs. Ulaznica za izložbu se kupuje direktno na blajani MSU ili preko ticket servisa.

 

Prijatelj izložbe: Two Rivers