Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd (Akvizicije MSU)

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Ljuba Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena

izložbe | 26.12.2013

Ljuba Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena 

Autor izložbe: Žaklina Ratković, viši kustos

Izložba Fragmenti zaustavljenog vremena predstavlja crteže i grafike Ljubomira Ivanovića (1882–1945) iz bogatih umetničkih fondova Muzeja savremene umetnosti iz Beograda. U kolekciji Muzeja savremene umetnosti u Beogradu čuva se 51 crtež i 23 grafike Ljube Ivanovića, a izložbom je, kroz izbor od 44 rada, predstavljen deo izuzetnog opusa ovog izvanrednog umetnika, hroničara prirode i starih građevina, putnika i pasioniranog sakupljača predmeta narodnog stvaralaštva, dugogodišnjeg profesora na Umetničkoj školi. Najveći deo stvaralaštva Ljube Ivanovića čine crteži i grafike nastali na putovanjima po našim krajevima, na kojima najčešće beleži prizore iz prirode ili stara gradska jezgra. Ivanovićev crtež nema narativnu strukturu, a prevođenje konkretnog modela na jezik linija kod ovog autora nikad nije mimetičko preslikavanje, već lična impresija. Svaki potez je dobro promišljen, posledica oštrog zapažanja i sažimanja viđenog. Jedna od karakteristika njegovog crteža je naglašeno tretiranje svetlosti, sunca i odblesaka, interesovanje za efekte senki i polusenki, ritmička podela svetlo-tamnog, kao i dočaravanje fakture materije.

Ljuba Ivanović je umetnik čija dela prevazilaze okvire, do tada prihvaćenih, kovencionalnih shvatanja disciplina crteža i grafike. U svom grafičkom radu, Ivanović je dostigao mogućnost da u tom u osnovi klasičnom postupku budu ostvareni vrhunski kvaliteti. Za ovog autora je crtež finalan i celovit odraz njegove vizije o svetu, tako da je svojim izuzetnim crtežima Ljuba Ivanović čvrsto definisao svoje mesto u istoriji srpske umetnosti.

Ljubomir Ivanović (1882–1945) je pohađao Srpsku crtačku i slikarsku školu u Beogradu od 1899. do 1905. (prof. Kiril Kutlik, Beta i Rista Vukanović), zatim je studirao u Minhenu (1905–1909) u privatnoj školi Antona Ažbea i na Akademiji.

Prvi put izlaže kao učenik 1904. na prvoj Jugoslovenskoj umetničkoj izložbi. Jedan je od osnivača Udruženja likovnih umetnika u Beogradu (1919) i član umetničkog udruzenja Lada. Bio je profesor na Umetničkoj školi i potom na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu. Od 1922. je bio dopisni član SANU, a 1933. je odlikovan ordenom Viteza Legije časti Republike Francuske. Radove je objavljivao i u publikacijama, najviše u listu Politika, ilustrovao je knjige i knjige putopisa. Sakupio je bogatu zbirku predmeta umetničkog zanatstva koja se čuva u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu.

Gostovanja izložbe:
Zamak kulture Kulturnog centra, Vrnjačka Banja
1.8–29.8.2008.
Spomen-zbirka Pavla Beljanskog, Novi Sad
19.3–12.4.2009.
Muzej rudničko-takovskog kraja, Gornji Milanovac
22.10–14.11.2009.
Narodni muzej, Užice
20.4–16.5.2011.
Narodni muzej, Čačak
30.8–25.9.2011.

Ljuba Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena
Ljuba Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena
Ljuba Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena
Ljuba Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena
Ljuba Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena
Ljuba Ivanović: Fragmenti zaustavljenog vremena