Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Muzej je zatvoren za publiku

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon je zatvoren za publiku

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Milan Aleksić / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”

govorni-programi | 28.03.2020

Moja umetnička praksa je usmerena ka fotografiji. Izazov i zadovoljstvo upotrebe tog medija osećamu slobodi paralelnog rada u više različitih modaliteta fotografije koji se međusobno obogaćuju i prepliću.

Moje interesovanje i pristup se kreću od dokumentarnog (serije: Loše održavanje, Američke ikone) do konceptualnog (serije: Milan Aleksić i Mrtva priroda) sa nejasnom granicom između tih žanrova (uzorci: Crkve, Najlepše kućeStoka).

Osnovna briga ostaje pitanje odnosa tradicije i inovacije. Radeći između ta dva načina,i formiran na nasleđu modernizma, više samnaklonjen inovaciji, intuiciji i istraživanju,ne zanemarujućisnage vizuelnog nasleđa i procesa  oponašanja. Na sreću, dijalektika (posebno u fotografiji) nas podseća da je sve u stalnom stanju promene, dok pri tom uvek obezbeđuje bar minimalni stepen originalnosti.

Serija Mrtva priroda je nastajala od 1987.do 1991.godine. Ovaj projekat suprotstavlja slike pruzete iz različitih predstavljačkih modaliteta prirodnog predela (slike su uzete iz prirode kao i iz diorama, TV ekrana itd). Privlačnost radova iz ove serije je mračna. Neko je jednom primetio da ovanaizgled lepa priroda deluje kao da je rekreirana posle potpunog nuklearnog uništenja.

Loše održavanje je serijačiji se počeci vezuju za 1995.godinu. Projekat ima nekoliko različitih nivoa značenja: jedan je nivo kritike materijalnih stvari i pojava čije je raspadanje posledica uništavanja i zanemarivanja, u kojem se ipak može pronaći i osećaj za kreativnost, igru, čak i lepotu u destrukciji i propadanju. U nekim radovima postoji i humor. To su sve kontradiktorni pojmovi i osećanja, ali pretpostavljam da to doprinosi privlačnosti. Volim kad su stvari složene. 

– Milan Aleksić

Radovi

1. Iz serije Mrtva priroda, „Vulkan", fotografija u boji, 160x135 cm

2. Iz serije Loše održavanje,  „Buvljak, Beograd, Srbija", fotografija u boji, 122x 106 cm

 


Milan Aleksić / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”
Milan Aleksić / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”