Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Muzej je zatvoren za publiku

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon je zatvoren za publiku

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Muzeji za 10 u Muzeju savremene umetnosti / 13.-19. maja 2019.

govorni-programi | 13.05.2019I ove godine, Muzej savremene umetnosti učestvuje u manifestaciji Muzeji za 10, koja se održava od 13-19 maja 2019. i obuhvata obeležavanje Međunarodnog dana Muzeja, Evropske noći muzeja i Nacionalne nedelje muzeja. Tokom trajanja Manifestacije ulaz u  Muzej će biti besplatan.

Ovogodišnja tema, ujedno tema Međunarodnog dana muzeja, Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije, fokusiraće se na novu ulogu muzeja kao aktivnih učesnika u njihovim zajednicama. Nekada statične institucije, muzeji redefinišu svoju ulogu kako bi postali interaktivniji, još više okrenuti ka publici i zajednici, fleksibilniji, prilagodljiviji i dinamičniji. Muzeji postaju stecišta kulture i funkcionišu kao platforme u kojima se spajaju kreativnost i znanje, a posetioci mogu da učestvuju u stvaranju, razmenjuju ideje i međusobno komuniciraju.

Programi u Muzeju savremene umetnosti:

Sekvence. Umetnost Jugoslavije i Srbije iz zbirki Muzeja savremene umetnosti

„Sekvence” su istorijska izložba koja uključuje savremenu umetnost, čiji je osnovni cilj da reafirmiše zbirke MSU i ponudi nov okvir za upoznavanje i razumevanje umetnosti nastale na ovim prostorima. Izložba uspostavlja jednu moguću putanju kretanja kroz arhipelage umetnosti 20. veka, unoseći nov upis u korpus znanja o umetnosti i ispisujući jednu varijantu istorije umetnosti. Uvažavajući postojeće kategorizacije i kriterijume, izložba donosi ponovno mapiranje, korekciju i novo vrednovanje istorije umetnosti 20. veka, uz reinvenciju nekih zapostavljenih i marginalnih pojava 

Otvaranje retrospektivne izložbe Dragana Ilića (Re)evolucija / Sreda, 15. maj 2019. u 19 časova

Retrospektivna izložba Dragana Ilića pravi presek kroz njegov višedecenijski stvaralački opus prikazom najznačajnijih konceptualnih celina i odabranih umetničkih projekata u različitijim medijima koje je realizovao u Australiji, SAD, Japanu ali i u Beogradu – u SKC-u, CZKD-u i drugim institucijama. Ilić je beogradskoj publici prevashodno poznat po radikalnim interaktivnim perfomansima gde je publika pozvana da umetnika gađa velikom količinom narezanih olovaka, crtežima koje radi uz pomoć robota, kao i umetničkom prostoru ITS-Z1 koji je osnovao u Ritopeku.

Međunarodni dan Muzeja i Evropska noć Muzeja/ Subota, 18. maj 2019. 

Za Međunarodni dan muzeja i Evropsku noć Muzej savremene umetnosti će raditi od 10:00 do 22:00 časova.