Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd (Akvizicije MSU)

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Nikola Savić, „Prva poslanica svetog apostola Pavla Korinćanima 13:4” (2008) / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”

govorni-programi | 28.03.2020


Nikola Savić, Prva poslanica svetog apostola Pavla Korinćanima 13:4 (2008) / akrilik na platnu, 215×275cm

U mom religioznom opusu, glavna ideja je da ukažem na hrišćansku poruku, Božju reč iz Starog i Novog zaveta, na takav način da to svako može da vidi, prepozna i pročita, ali ovog puta na savremenoj apstraknoj slici. Svo moje višegodišnje iskustvo na polju novog formalističkog apstraktnog slikarstva je dobilo najuzbudljiviji atribut – atribut Božje poruke.

Savremeni apstraktni jezik slike je najnoviji izraz novog formalizma, zasnovanog na određenim principima i formulama u gradnji prostora, volumena, vremena i dubine na slici.

Moj postupak se služi glavnim principom novog formalizma u slikarstvu, koji kaže sledeće: Boja je  Forma i Forma je Boja. Upravo u tom pricipu dolazimo do teksta zastupljenog na slici i prihvatamo da je on ujedno i slikarska forma koja ima zasebnu perspektivu i boju. Tako se celokupna slika uklapa u jedan vizuelni spektar perspektiva, planova i boja.

Prva poslanica svetog apostola Pavla Korinćanima 13:4 je slikarskim postupkom usklađena sa svojom tekstualnom porukom. Ljubav je prikazana kroz ritam formi i dubine, koja je nežna i usporena kao večnost. Objekti imaju sopstveni ritam, svoj nenametljiv put,ne žure, niti žele da ukažu na nešto niti da odstupe. Forme su prisutne, ali istovremeno kao i da nisu na slici, ne javljavljaju se i ne ističu. One su tu kao što su tu Dan ili Noć. Forme su na ovim slikama podređene Reči. Božja Reč stoji između posmatrača i slike, u samom njenom središtu.

– Nikola Savić