Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Ulaznice - Ljubav je ljubav

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Cena ulaznice-Ljubav je ljubav: 600 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Paviljon Republike Srbije na 56. Bijenalu umetnosti u Veneciji

izložbe | 09.05.2015


Paviljon Republike Srbije na 56. Bijenalu umetnosti u Veneciji

Ivan Grubanov
UJEDINJENE MRTVE NACIJE

9. maj – 22. novembar 2015.

Na 56. Bijenalu umetnosti u Veneciji u Paviljonu Republike Srbije biće predstavljen projekat  Ujedinjene mrtve nacije umetnika Ivana Grubanova. Odnoseći se prema venecijanskom Bijenalu kao istorijskoj plaformi za projekcije i reprezentacije različitih vizija modernosti, instalacija Ujedinjene mrtve nacije teži da uspostavi dijalog o tome šta pojam nacije predstavlja u našem post-globalnom vremenu kroz razmatranje nacija koje više ne postoje, ali čiji duhovi i dalje uslovljavaju geopolitičke sfere koje su nekada zauzimale (Austrougarska monarhija, Otomansko carstvo, Sovjetski Savez, Nemačka Demokratska Republika, Jugoslavija, itd.). Višeznačni spektar želja i sukoba, koji ideja o naciji otelotvoruje, tretira se kao poligon za ispitivanje karaktera i trajnosti značenja nacionalnog u savremenom trenutku. Ujedinjene mrtve nacije prevode odustne političke subjekte u estetski režim umetnosti, pružajući im tako novi život unutar predstavljačkih relacija u oblasti vizuelnog – prostora u kome se društvena realnost iskazuje u formama i slikama. Ivan Grubanov posebnu pažnju posvećuje procesu nastanka slikâ koristeći mrtve zastave kao modele, sredstva i materijal u svojim slikarskim ritualima. Umetnikova intencija okrenuta je stvaranju novog simboličkog polja koje u pitanje dovodi vrednosne okvire umetnosti, istovremeno obnavljajući autoritete mrtvih nacija koje nastavljaju borbu u domenu vidljivog.

Umetničku praksu Ivana Grubanova (1976) karakteriše post-konceptualni pristup slikarstvu i artikulacija istorijskog pamćenja spram kompleksnog polja savremenosti. Njegov procesualni slikarski metod razvija se kao prostor za produkciju znanja, uporno otvarajući pitanja o našim društvenim i političkih realnostima. Obrazovan na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti, Rijks Akademiji likovnih umetnosti u Amsterdamu, Delfina Studios u Londonu i Casa de Velazquez u Madridu, Ivan Grubanov od 1997. godine aktivno participira u svetu umetnosti brojnim učešćima u samostalnim, grupnim i bijenalnim izložbama širom sveta.

Komesar: Prof. dr Lidija Merenik
Asistent komesara: Ana Bogdanović, M.A.

Predstavljanje projekta Ujedinjene mrtve nacije na 56. Bijenalu umetnosti u Veneciji podržavaju Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije i Fondacija Muzeja savremene umetnosti u Beoguradu.  

Za dalje informacije možete se obratiti Ani Bogdanović putem e-mail adrese: pavilionserbia@msub.org.rs

Preuzmite fotografije u visokoj rezoluciji