Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Nedelja–sreda
10–18 časova

Četvrtak–subota
10–22 časova

Utorkom je muzej zatvoren za publiku.

Ulaznice:
· Cena ulaznice: 600 rsd
· Grupne ulaznice: 400 rsd
· Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri: 300 rsd
· Porodične ulaznice: roditelji (600 rsd) deca od 7 do 17 (150 rsd)
· Svake prve srede u mesecu ulaz je besplatan.
· Ulaznice se mogu kupiti na blagajni muzeja i preko https://www.tickets.rs/

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na mail info@msub.org.rs svaki dan sem utorka od 10 do 18 časova.

Informacije o prodaji ulaznica MSUB blagajna (011) 3115 713

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Performans „Mali građanski razgovori u rukavicama” / MSUB, subota, 13. jul 2019. u 19 časova

govorni-programi | 13.07.2019


Foto: Bojana Janjić / MSUB


Performans „Mali građanski razgovori u rukavicama”
Muzej savremene umetnosti 
Subota, 13. jul, 2019. u 19 časova

 
Nakon Galerije NBS, Transformart galerije, KC Barake, internacionalnog Trijenala proširenih medija, „Mali građanski razgovori u rukavicama” održaće se i u Muzeju savremene umetnosti. U subotu, 13. jula, Mojsilović će boksovati u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu, u okviru njegovih „rodnih studija”. To nije prvi put da Mojsilović boksuje sa ženama koje su spremne da iskoriste svoja, ustavom garantovana prava i navuku rukavice za boks. Izazov u rukavicama rodne jednakosti upućen je svima koji se osećaju kao žene spremne da pokušaju da „obore” ovog umetnika!

Da li je umetnik otvoreno bacio rukavicu u lice građanima, institucijama, kulturnoj sceni, NVO sektoru ili, prema rečima umetnika, njegov rad ostaje u strogim građanskim okvirima? Slikar i grafičar u rukavicama od 12 unci boksuje sa umetnicima, kustosima, ženama. Za svoje performanse tvrdi da imaju jasni civilni, umetnički, feministički i sportski okvir, uz poštovanje zakona. „Boks je, kao boćanje ili šah, građanska kategorija. Melanholija, gnev, mržnja u strogim akademskim uslovima kulturnih ustanova i zvaničnih umetničkih manifestacija ustupaju mesto Ljubavi, koja se može iskusiti samo u ringu. Ja donosim ring u kulturne institucije”, kaže Mojsilović.

Svako ko je bio spreman da ukrsti rukavice sa umetnikom, mogao je da učestvuje u „Malim građanskim razgovorima u rukavicama“. Mojsilović tvrdi da je boks u kulturnom prostoru iznuđena pasivno-agresivna reakcija koja se nametnula kao rešenje u skrajnutom i nevidljivom položaju umetnika, ali pre svega lični odgovor pojedincima koji čine umetnost i kulturu. Širenje vedrog duha i građanske ljubavi, nasuprot skrivenom društvenom nasilju u svakom obliku, kako umetnik tvrdi.

„Ljubav građana škodi umetniku, ravnodušnost ga ubija. Mrzite umetnika!” tvrdi Mojsilović, uz pozdrav „Dogodine u SANU!“
 
Vladimir Mojsilović ( atelje2.rs)  je osnovne studije je započeo na Slikarskom odseku Akademije umetnosti u Novom Sadu, u klasi prof. Milana Blanuše. Redovne i master studije završio je u klasi prof. Slobodana Abija Kneževića. Učestvovao je u brojnim domaćim i internacionalnim multimedijalnim projektima i izlaže od 1995. godine. Od novembra prošle godine otpočeo je serijal „Mali građanski razgovori u rukavicama”, koji je od izložbe slika u Galeriji NBS prerastao u bokserske borbe sa umetnicima, kustosima i publikom. Radovi umetnika nalaze se u zbirkama Wiener StädtischeZepter i Shadow Museum.