Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Nedelja–sreda
10–18 časova

Četvrtak–subota
10–22 časova

Utorkom je muzej zatvoren za publiku.

Ulaznice:
· Cena ulaznice: 633 rsd
· Grupne ulaznice: 433 rsd
· Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri: 333 rsd
· Porodične ulaznice: roditelji (633 rsd) deca od 7 do 17 (183 rsd)
· Svake prve srede u mesecu ulaz je besplatan.
· Ulaznice se mogu kupiti na blagajni muzeja i preko https://www.tickets.rs/

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na mail info@msub.org.rs svaki dan sem utorka od 10 do 18 časova.

Informacije o prodaji ulaznica MSUB blagajna (011) 3115 713

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Poslednje stručno vođenje kroz izložbu „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke." / MSUB, subota, 16.3.2019 u 13 časova

govorni-programi | 16.03.2019
Foto: Bojana Janjić/ MSUB


Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke.
Umetnička dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) od 1949. do danas
Kustosi: Matijas Flige i Matijas Vincen.
24. januar - 25. mart 2019.
 
Stručno vođenje kroz izložbu sa prof. dr. Ješom Denegrijem i Žaklinom Ratković
Subota, 16. mart 2019. u 13 časova
 
U okviru pratećeg programa izložbe Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke, poslednje stručno vođenje održaće prof. dr Ješa Denegri, dugogodišnji kustos Muzeja, i muzejski savetnik Žaklina Ratković, kustos izložbe iz Muzeja.
 
Izložbu Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke, organizovanu u saradnji sa Goethe-Institutom iz Beograda, do sada je videlo preko 5.000 posetilaca, a može se pogledati do 25. marta 2019. godine. Tokom trajanja izložbe realizovani su različiti oblici pratećih programa, javna vođenja, prezentacije rada umetnika, radionice, diskusije, gostovanja autora čija su dela zastupljena na izložbi, Marka Lamerta, Katarine Hinzberg i Olafa Mecela. Osnovna namera ovih programa je mogućnost direktnog kontakta i bližeg uvida u rad kustosa izložbe i umetnika čija su dela izložena, i samim tim upoznavanje šireg konteksta polja umetnosti u Nemačkoj.
 
Muzej savremene umetnosti je, tokom svoje izložbene prakse, priređivao monografske, studijske, tematske i problemske izložbe značajnih inostranih stvaralaca i predstavljao razvoj važnih svetskih tokova vizuelnih umetnosti. Tokom proteklih pedeset godina rada Muzeja, održano je više od dvadeset izložbi koje su obuhvatile pojave i autore iz Nemačke. Počevši od 1967. godine, već druge godine po otvaranju Muzeja, održana je izložba Umetnost savezne Republike Nemačke na kojoj su bila zastupljena dela umetnika kao što su Jozef Bojs, Oto Pine, Gerhard Rihter, a potom je izložbena politika Muzeja obuhvatila pojave kao što su Plavi jahač (1976), Bauhaus (1981), Remek dela nemačkog ekspresionizma (1982), kao i opuse pojedinačnih autora među kojima su Maks Bekman (1984), Wols (1988), Jozef Bojs (1991), Maks Ernst (2004) i drugi. Tokom rekonstrukcije zgrade, Muzej je takođe imao aktivnu izložbenu delatnost, organizovane su izložbe Miše Kubala (2012) i Zigmara Polkea (2014).
 
Izložba Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke predstavlja dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa), i pokazuje specifičnu istoriju umetnosti nastalu u Nemačkoj od sredine 20. veka pa do danas. Izložba je prvi put organizovana u Karlsrueu u Nemačkoj, potom je održana u Moskvi, Krasnojarsku, Buzanu u Južnoj Koreji, u Izraelu,  Gvadalahari u Meksiku, a u Beograd je došla posle gostovanja u Brazilu, u Rio de Ženeiru. Izložba obuhvata različite medije, slikarstvo, crtež, grafiku, fotografiju i skulpturu, koji su posmatrani kao integralna celina, i odražavaju stalnu vezu između polja umetnosti i značajnih društvenih tema. Važan segment izložbe predstavljaju dela umetnika koji su pripadali pokretu Fluksus i grupi Zero, kao i radovi umetnika među kojima su takvi autori kao što su Bernd i Hila Beher, Jozef Bojs, Katarina Frič, Isa Gencken, Andreas Gurski, Hana Heh, Rebeka Horn, Zigmar Polke, Julijan Reder, Gerhard Rihter, Klaus Rinke, Katarina Ziverding, Vols i drugi.
 
Izložba je organizovana u saradnji sa Goethe-Institutom iz Beograda.