Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Ulaznice - Ljubav je ljubav

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Cena ulaznice-Ljubav je ljubav: 600 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon MSUB ne radi zbog izvođenja radova na sanaciji i renoviranju prostora

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Predavanje Sju Spejd „Budite bioraznoliki: pčele, umetnost i diverzitet” u okviru projekta „Efekat pregleda”.

govorni-programi | 07.12.2020

Sju Spejd i njen muž usvajaju Mariju Terezu, biodiverzifikovano Kosmopolitsko pile, u okviru participativnog projekta Perfect Stranger („Potpuni stranac”, od 2017) Koena van Mehelena. 

Fotografija: Stofel Hias 

Muzej savremene umetnosti poziva vas na predavanje Sju Spejd „Budite bioraznoliki: pčele, umetnost i diverzitet”u okviru projekta „Efekat pregleda”.

 

Četvrtak 10. decembar 2020.

18 – 19.30 časova 

 

Predavanje će se odvijati preko Zoom-a i moći da se prati preko Facebook stranice Muzeja 

 https://www.facebook.com/MSUB.MoCAB/

 

 

O temi: 

 

Biodiverzitet je u direktnoj srazmeri s kulturnom različitošću. Do tog zaključka došla sam 2002. godine na osnovu sledećeg podatka: „Od devet zemalja u kojima se govori 60% preostalih 6.500 jezika koliko ih još ima na svetu, šest njih (Meksiko, Brazil, Indonezija, Indija, Zair [Demokratska Republika Kongo] i Austrija) takođe predstavljaju glavna uporišta raznolikosti flore i faune”. Na osnovu tog jednostavnog saznanja, razvila sam mantru „Zaštiti – Poštuj – Množi”, kojom pokazujem zavisnost biološke od ljudske raznolikosti. U okviru predavanja govorim o nastanku mantre, obrazlažem odnos između biološke raznolikosti i ljudskog blagostanja i zatim predstavljam brojne umetničke projekte koji se bave jačanjem biodiverziteta. Predmet tih radova je značaj biodiverziteta, zaustavljanje izumiranja vrsta, kao i ispitivanje potencijalnih rešenja.

 

……..

 

Baveći se umetničkom kritikom od 1990. godine, Sju Spejd, kustoskinja koja živi i radi u Belgiji, objavila je do sada preko stotinu kritika u časopisima Art Issues, Art Papers, Art in America, LA Weekly, Art/Text, The Village Voice i HArt, kao i 70 eseja u sklopu raznih izložbi po muzejima i galerijama. Doktorirala je 2013. godine na Univerzitetu Templ u Filadelfiji. Njena prva knjiga iz oblasti filozofije, The Philosophy of Curatorial Practice: Between Work and World („Filozofija kustoske prakse: između rada i sveta”), koja se smatra prvom teorijskom monografijom o izložbama, odražava njeno tridesetogodišnje iskustvo kustoskog rada.

Od 2002. godine, objavila je pet knjiga iz oblasti umetnosti i ekologije, među kojima je i Ecovention Europe: Art to Transform Ecologies, 1957–2017 („Eko-intervencija u Evropi: pomoću umetnosti do ekološkog preobražaja”), u sklopu izložbe koja je bila prikazana u muzeju Hedendaagse Kunst De Domijnen u holandskom gradu Sitartu i Internationalen Waldkunstzentrum Galerie u Darmštatu u Nemačkoj.

Članica je redakcije časopisa Aesthetic Investigations. Eseje iz oblasti filozofije do sada je objavila u knjigama kao što su The State of Art Criticism („Umetnička kritika danas”, 2008), The Philosophy of Arthur Danto („Filozofija Artura Dantoa”, 2013), Arte y Filosofia en Arthur Danto (2016), Advancements in the Philosophy of Design („Proboji u filozofiji dizajna”, 2017), kao i u časopisima poput The Journal of Somaesthetics, Journal of Aesthetics and Art Criticism, Rivista di Estetica, Popular Inquiry, Art Inquiry: Recherche sur les arts, Philosophica.

 

www.suespaid.info