Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Nedelja–sreda
10–18 časova

Četvrtak–subota
10–22 časova

Utorkom je muzej zatvoren za publiku.

Ulaznice:
· Cena ulaznice: 600 rsd
· Grupne ulaznice: 400 rsd
· Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri: 300 rsd
· Porodične ulaznice: roditelji (600 rsd) deca od 7 do 17 (150 rsd)
· Svake prve srede u mesecu ulaz je besplatan.
· Ulaznice se mogu kupiti na blagajni muzeja i preko https://www.tickets.rs/

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na mail info@msub.org.rs svaki dan sem utorka od 10 do 18 časova.

Informacije o prodaji ulaznica MSUB blagajna (011) 3115 713

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Preminuo Vlada Veličković
Muzej savremene umetnosti sa  žaljenjem  je primio vest o smrti  istaknutog umetnika, akademika, i člana Upravnog odbora naše institucije Vladimira Veličkovića.

Veličković je rođen u Beogradu, 11. avgusta 1935. godine. Završio je Arhitektonski fakultet u Beogradu, a u peridu od 1962 do 1963. godine bio je saradnik Majstorske radionice Кrste Hegedušića u Zagrebu. Na Bijenalu mladih u Parizu 1965. osvojio je glavnu nagradu za slikarstvo, a već naredne godine nastanjuje se u francuskoj prestonici. U Parizu je nastavio da gradi slikarsku i akademsku karijeru, i stekao međunarodnu afirmaciju. Za profesora na Visokoj školi lepih umetnosti u Parizu izabran je 1983. godine gde je predavao do 2000. godine. Za člana Srpske akademije nauka i umetnosti izabran je 1985. godine, a za člana francuske Akademije lepih umetnosti, 2005. godine. Za svoj rad odlikovan je najvišim francuskim priznanjem iz oblasti kulture i umetnosti: “Commandeur dans l'ordre des Arts et des Lettres”. U aprilu 2007, Veličković je odlikovan francuskim Ordenom viteza legije časti. U Beogradu je osnovao Fondaciju pod svojim imenom, koja svake godine mladim umetnicima dodeljuje nagradu za crtež. 

Veličkovićev stvaralački doprinos srpskoj, jugoslovenskoj i međunardnoj umetničkoj sceni, bio je predmet brojnih studija, kritičkih i monografskih tekstova brojnih autora (Katarina Ambrozić, Stojan Ćelić, Irina Subotić, Mark le Bot, Alen Žufroa, Andre Velter, Mišel Onfre, Bernar Noel, Alin Avil i mnogih drugih).

Stvaralaštvo Vladimira Veličkovića povezuje se s fenomenom nove figuracije, aktuelne u beogradskom slikarstvu sedme decenije prošlog veka, kad umenik profiliše afinitet za slikarstvo takve provenijencije. Značajna je i činjenica da je ova vrsta figuracije u pomenutom istorijskom momentu bila srodna tada aktuelnoj evropskoj figuraciji, i u takvom estetskom ključu će Veličković dalje razvijati svoju poetiku. Za razumevanje njegovog stvaralačkog postupka značajna je i izjava samog umetnika da je slikar istovremeno i “slikar sopstvenog istorijskog vremena i slikar sopstvenog pogleda na to istorijsko vreme”, što će proizvesti i angažovan stav umetnika, u kritici često ocenjen i kao čin velike moralne hrabrosti.

Vladimir Veličković samostalno izlaže od 1963. na domaćoj i međunardnoj sceni. Na 35. Bijenalu internacionalne umetnosti u Veneciji 1972. godine predstavljao je jugoslovensku savremenu umetnost sa V. Rihterom i D. Otaševićem.

Dobitnik je brojnih nagrada, između ostalih: Nagrada za slikarstvo Oktobarskog salona 1963. godine, Nagrada Memorijala “Nadežda Petrović”, 1968, Nagrada lista ”Politika” iz Fonda Vladislava Ribnikara. 1986, itd.      

Dela mu se nalaze u kolekcijama brojnih domaćih i inostranih muzeja i galerija kao i u privatnim kolekcijama širom Evrope i sveta.

U Zbirkama MSU nalaze se slike, grafike i crteži nastali u periodu od 1958. do 2013, pružajući uvid u složenost Veličkovićevog stvaralačkog opusa.

Vladimir Veličković bio je u kontinuitetu član Upravnog odbora MSU od 2014. godine.   

Tačan datum komemoracije biće naknadno objavljen.