Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Muzej je zatvoren za publiku do 28. marta zbog skidanja izložbe „Čistač” i postavke izložbe „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993-2019. godine“

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Promocija izložbenih kataloga Salona MSUB / Salon MSUB, ponedeljak, 09.12.2019. godine u 18 časova

govorni-programi | 09.12.2019
Promocija izložbenih kataloga Salona MSUB

Salon Muzeja savremene umetnosti (Pariska 14)
Ponedeljak, 09.12.2019. godine u 18 časova
Urednica programa Salona MSUB: Una Popović, kustos
   
Pozivamo vas na promociju kataloga izložbi koje su ove godine realizovane u Salonu Muzeja savremene umetnosti. Na promociji predstavićemo kataloge sledećih izložbi: Mariele Cvetić „Conquistador. Iz kulture i umetnosti”umetničkog para diSTRUKTURA „No Longer and Not Yet” kao i grupne autorske izložbe pod nazivom „Ženske priče” kustoskinje Mišele Blanuše.

Dođite da se prisetimo zajedno nekih od najznačajnih izložbi u protekloj godini.

Izložba Mariele Cvetić pod nazivom „Conquistador. Iz kulture i umetnosti” problematizovala je geografiju (i istoriju) Balkana preko samog Frojda kao netipičnog (dualnog) predstavnika zapadnog pogleda na Balkan i teorije koju on uspostavlja krajem 19. veka i njenih (teorijskih) implikacija tokom 20. veka do danas. Izložba je obuhvatala različite medije, od crteža, instalacije i readymade-a. U katalogu su objavljeni tekstovi umetnice Mariele Cvetić i dr. Jasmine Čubrilo, vanredne profesorke na katedri za Istoriji moderne umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu.
 
Samostalna multimedijalna izložba „No Longer and Not Yet”, umetničkog para diSTRUKTURA bavila se promenama i novonastalim liminalnim prostorima u okviru velikog građevinskog poduhvata u beogradskoj Savamali. Na specifičan način kroz ambijentalnu instalaciju, fotografije i video diSTRUKTURA je predstavila istraživanje Beograda koje se ovom prilikom kao i često u njihovim radovima oslanja na koncept urbanog lutalaštva kao strategije promišljanja urbanog. U katalogu opisana je praksa diSTRUKTURE i tekuća izložba u tekstu Mirjane Pajtler, istoričarke umetnosti iz Graca.
 
Grupna izložba „Ženske priče” u Salonu Muzeja savremene umetnosti bavila se prezentacijom i afirmacijom mladih umetnica na srpskoj umetničkoj sceni. Na izložbi su se predstavile autorke Gorana Bačevac, Svetlana Bulatović, Sanja Ćopić, Andrea Dramićanin, Jelena Pantelić, Nadežda Kirćanski i Tijana Radenković. U svojim radovima autorke preispituju pozicije i identitet žene iz perspektive žene – umetnice. Autorka teksta u katalogu je mr Mišela Blanuša, muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti.