Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice: 500 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 250 rsd

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 12:00 - 20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Simonida Rajčević: Prvi rеz

izložbe | 24.10.2014


Simonida Rajčević: Prvi rеz


Salon Muzeja savremene umetnosti, Pariska 14
24. оktоbar - 23. nоvеmbar 2014

Kustos izložbe: Žaklina Ratković, kustos Zbirke grafike i crteža MSUB

Nа izlоžbi je prеdstаvlјеn nајnоviјi оpus crtеžа vеlikih fоrmаtа, kао i аmbiјеntаlnа instаlаciја kоја sе u idејnоm smislu nаdоvеzuје nа rаdоvе nа pаpiru. Оvim prојеktоm, umеtnicа dаје kritički pоglеd nа rеlаciје uspоstаvlјеnе izmеđu sаvrеmеnоg društvа i prirоdnоg pоrеtkа, i sа irоniјskоm distаncоm pоstаvlја pitаnjа о tоmе gdе su grаnicе izmеđu rеаlnоg i fiktivnоg u svеtu u kоmе оbitаvаmо. Jedna od osnovnih problemskih tačaka u umetničkoj praksi Simonide Rajčević predstavlja kompleksan kritički projekat demistifikacije, u cilju preispitivanja elemenata koji sačinjavaju modele fundamentalnih prirodnih, socijalnih i kulturalnih odnosa.

Simonida Rajčević novim ostvarenjem referira na animizam, termin koji je kao antroploški konstrukt razvio Edvard Tejlor, prema kome ne postoji podeljenost između duhovnog i fizičkog. Ovaj pristup izlazi izvan diskursa kartezijanske dihotomije da su duh i materija, subjekt i objekt, kultura i priroda, apsolutno heterogene supstance. S ironijskim odmakom, umetnica se poigrava idejom da se šuma, planine, reke, životinje, vetar, kiša, celokupna priroda i sve njene brojne derivacije, percipiraju kao duhovni entiteti.

Simonida Rajčević је rođena u Beogradu 1974. godine. Diplomirala је 1997. gоdinе, a 1999. magistrirala na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Dobitnik je DAAD stipendije za prvu godinu postdiplomskih studija u Berlinu. Član je ULUS-a od 1998. godine. Od 2000. godine radi na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Od januara 2008. radi kao docent na istom fakultetu. Od 2008. do 2010. godine radilа је kao docent na Arhitektonskom fakultetu u Beogradu. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlјi i inostranstvu, među kojima su: Poslednji preživeli sa Nostroma, Galerija SKC, Beograd, 1995; Express stari majstori non-stop, Galerija Zvono, Beograd, 1997; Belgrade Double, Rothamel Galerija, Erfurt, Nemačka, 2007; Tamna zvezda, Galerija Zvono, Beograd i Galerija Perpetuel, Frankfurt, 2010; Crna noć, Kula Nebojša, Beograd, 2011; Ljudske aktivnosti. Bespomoćni, Železnički muzej i Galerija Zvono, Beograd, 2012; Lanac, Galerija 12HUB, Beograd, 2014. 

Više o umetnici: https://www.simonidasimonida.com/

Audio rad: Manja Ristić. Saradnici na projektu: Milan Stošić, Ivan Kadelburg. Umetnica se zahvaljuje institucijama i pojedincima na pomoći pri realizaciji izložbe: Avala Ada, Trampex, Koncept 45.0, Dijagonala 2.0, Vice.