Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Muzej je zatvoren za publiku

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Salon je zatvoren za publiku

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Slobodanka Stupar „Vrata” (1995/1996.) / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”

govorni-programi | 28.03.2020


Foto: Wolfgang Zurborn

Slobodanka Stupar, Vrata, (1995/1996.). ulje, pigmenti/pirinčani papir, 200x90 (x3)

Rad je otkupljen sa izložbe Vrata i drugi Zapisi priređene u galeriji Zepter 1998. godine.

U pitanju su tri objekta koji čine složenu instalaciju Zid/Vrata, ili preciznije jednu od varijanti  rada  Vrata, koji je prethodno izlagan na različitim mestima: u galeriji Simultanhalle,  Keln,  Rathaus, Keln (1995), u galeriji BBk, Keln (1996), kao i u galeriji Zlatno oko (1997), Novi Sad.

Objekti su realizovani postupkom slikanja uljem i crnim pigmentom na japanskoj pirinčanoj hartiji različite gustine i transparentnosti. Papir  je potom naslojavan i montiran na dimenziju  otprilike 200 x 90 cm.

Ponavljani kružni gest prilikom slikanja predstavlja pokret traženja, pokušaj otvaranja prolaza u drugi dimenziju prostora, s onu stranu barijere koju predstavlja hartija u slojevima. „… Radom dominira dinamika gesta. On fiksira momenat napetosti i razrešenja koje sledi za njim…” navodi nemačka istoričarka umetnosti dr Bettina Mette i dodaje “…Vrata funkcionišu i kao barijera, i kao izlaz i prolaz. Ona su energetska polja koja posreduju između unutrašnjosti i spoljašnjosti, između ovde i tamo, ali su istovremeno i granica. Vrata se u instalaciji otvaraju u čitav niz novih vrata i konačno u Ništa, ili istovremeno u Beskonačno…”

– Slobodanka Stupar