Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook FacebookRadno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Nedelja–sreda
10–18 časova

Četvrtak–subota
10–22 časova

Utorkom je muzej zatvoren za publiku.

Ulaznice:
· Cena ulaznice: 633 rsd
· Grupne ulaznice: 433 rsd
· Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri: 333 rsd
· Porodične ulaznice: roditelji (633 rsd) deca od 7 do 17 (183 rsd)
· Svake prve srede u mesecu ulaz je besplatan.
· Ulaznice se mogu kupiti na blagajni muzeja i preko https://www.tickets.rs/

Informacije o grupnim posetama i vođenjima na broj telefona 063-862-3129, i na mail info@msub.org.rs svaki dan sem utorka od 10 do 18 časova.

Informacije o prodaji ulaznica MSUB blagajna (011) 3115 713

****

Salon Muzeja savremene umetnosti

Pariska 14, Beograd
Radno vreme: od 12:00 do 20:00, osim utorkom
Ulaz slobodan

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd
Zatvoren za publiku

Stručno vođenje kroz izložbu „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke." / MSUB, subota, 02. mart 2019. u 13 časova

govorni-programi | 02.03.2019
Foto: Bojana Janjić/ MSUB

Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke.
Umetnička dela iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa) od 1949. do danas
Kustosi: Matijas Flige i Matijas Vincen.
24. januar - 25. mart 2019.

Stručno vođenje kroz izložbu
Subota, 02. mart 2019. u 13 časova
Muzej savremene umetnosti (Ušće 10)

Četvrto javno vođenje, u okviru pratećeg programa izložbe „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke, održaće muzejski savetnik Žaklina Ratković, kustos izložbe iz Muzeja.

Tokom izložbe, do sada su priređena dva javna vođenja koja su održali autori izložbe Matijas Vincen i Matijas Flige, gostovanje umetnika Marka Lamerta koji je imao predavanje s temom Slikarstvo i radne sveske, stručno vođenje koje su održali Ješa Denegri i Žaklina Ratković, i gostovanje umetnice Katarine Hinzberg koja je priredila dvodnevnu umetničku radionicu pod nazivom Beleške o pristupima, namenjenu mladim umetnicima.

Izložbom „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke“ Muzej savremene umetnosti nastavlja predstavljanje važnih svetskih tokova u polju umetnosti, i svojim programom održava tradiciju međunarodne saradnje u priređivanju značajnih monografskih, tematskih, problemskih i studijskih izložbi. Počevši od 1967. godine, već druge godine po otvaranju Muzeja, održana je izložba „Umetnost savezne Republike Nemačke“ na kojoj su bila zastupljena dela umetnika kao što su Jozef Bojs, Oto Pine, Gerhard Rihter, a potom je izložbena politika Muzeja obuhvatila pojave kao što su Plavi jahač (1976), Bauhaus (1981), Remek dela nemačkog ekspresionizma (1982), Jozef Bojs (1991), Maks Ernst (2004) i druge. Tokom rekonstrukcije zgrade Muzej je takođe imao aktivnu izložbenu delatnost, organizovane su izložbe Miše Kubala (2012) i Zigmara Polkea (2014).

Na izložbi su zastupljena dela reprezentativnih nemačkih umetnika nastala tokom druge polovine 20. veka, pa do danas. Predstavljeni su umetnički radovi iz kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi (ifa), koji je važan nosilac kulturne i obrazovne delatnosti i značajna organizacija u međunarodnom dijalogu u polju umetnosti. Dela koja se mogu videti na izložbi u Muzeju savremene umetnosti su deo bogate zbirke koja se sastoji od 23.000 umetničkih dela, i prate složenu genezu razvoja nemačke moderne i savremene umetnosti. Predstavljeno je oko tristotine radova, od oko stotinu umetnika, među kojima su: Diter Apelt, Vili Baumajster, Bernd i Hila Beher, Sibile Bergeman, Jozef Bojs, Arno Fišer, Katarina Frič, Iza Gencken, Herman Glekner, Andreas Gurski, Matijas Hoh, Hana Heh, Rebeka Horn, Barbara Klem, Norbert Krike, Nam Džun Pajk, Helga Pariz, Oto Pine, Zigmar Polke, Gerhard Rihter, Klaus Rinke, Julijan Reder, Diter Rot, Tomas Ruf, Rajner Rutenbek, Emil Šumaher, Katarina Ziverding, Volfgang Tilmans, Ginter Iker, Volf Fostel, Korine Vazmut, Vols i drugi.

Izložba je organizovana u saradnji sa Goethe-Institutom iz Beograda.