Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd (Akvizicije MSU)

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Uroš Đurić „Leteći autoportret sa Miličinim planinama prelećem Bernikove fabrike, jednu, drugu, treću, četvrtu… Postkubistička ravnica, Krambovi oblaci” (1994) / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”

govorni-programi | 28.03.2020


Uroš Đurić, Leteći autoportret sa Miličinim planinama prelećem Bernikove fabrike, jednu, drugu, treću, četvrtu… Postkubistička ravnica, Krambovi oblaci (1994) / ulje/platno, 80x100 cm

Hiljadu devetsto devedeset četvrta godina. Ostao sam bez ušteđevine, Avramov dinar mi je pojeo sve zalihe. Imao sam to platno kupljeno još 1991. i neke preostale boje. Bio je to najveći format koji sam uradio do tada. Na njemu je projekcija prevladavanja nemogućnosti. Bernik je 1986. u MSU imao izložbu na kojoj je dominirao sažet prizor fabrike u maniru transavangarde. Milica Tomić je slikala planine plavom bojom. Prevodio sam s Flaviom Rigonatom stripove Roberta Kramba kojima sam ucrtavao onomatopeje na srpskom i kreirao naslove. Jedino što je funkcionisalo od institucija bila je zapuštena stalna postavka u Narodnom muzeju. Pod embargom se život pretvorio u preživljavanje. Rad i kretanje bili su redukovani na minimum. Život se odvijao negde drugde, iza sedam brda, iza sedam gora. Sveo sam se na znak – obrijanu glavu, belu košulju ili crnu kožnu jaknu, farmerke, čizme i crveni plašt. Leteo sam, nezaustavljivo.

„Ja sam početak svega, jer u mojoj svesti stvaraju se svetovi.“ (KM)

– Uroš Đurić