Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd (Akvizicije MSU)

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Zdravko Joksimović, „Classic Professional” (2007) / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”

govorni-programi | 28.03.2020


Zdravko Joksimović, Classic Professional (2007) / katedrala, jastuk za neplivače, laminat, pieta, 137 x 120 x 80 cm 

U mojim skulpturama, koje se bave problematikom tela, odnosno telesnog i njegovom kontekstualizacijom u ovom vremenu, u kojem i sam tražim odgovore na najupornija pitanja sopstvene egzistencije, uvodim čitav drangularijum nama poznatih i dostupnih predmeta i objekata iz svakodnevnog života. Običnim jukstapozicioniranjem ovih elemenata sa figurom, kojoj pripada središnje mesto, približavam se Magritovom postupku, razumevajući ovu praksu, neminovno i svesno, komotnom i neobavezujućom.

Skulpture o kojima je reč, sa telom u centru pažnje, u najkraćem bih definisao ka monodrame – jednočinke. Postament je, kao po pravilu, preinačen u specifičan scenografski oslonac koji figuri obezbeđuje i mesto i vreme radnje. Ova mala scenska zavrzlama, tu je da nas uvede u atmosferu u kojoj se naš “junak” nalazi.

Koliko god da figura ima povlašćeno mesto, jer se sve vrti oko nje, ostali elementi, predmeti, objekti, takođe, imaju važnu konstitutivnu ulogu. Njihov snažan vizuelni identitet, iako se to, možda, na prvi pogled i ne vidi, konstruktivno utiče i na formalna rešenja same figure. Stalo mi je do njihovog jedinstva, jer se iskaz, koji se nudi publici, bez tog jedinstva ne može saopštiti.

– Zdravko Joksimović