Vesti


MSUB Newsletter

Budite informisani o našim aktivnostima


Pratite nas...

Facebook Twitter Facebook Facebook


Iskazivanje interesovanja za vakcinisanje protiv COVID-19

Radno vreme


Muzej savremene umetnosti
Ušće 10, blok 15, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00
Utorkom je Muzej zatvoren za publiku.

Cena ulaznice-Akvizicije MSU: 300 rsd
Studenti, učenici osnovnih i srednjih škola, penzioneri, korisnici EYCA, City Card i City Pass kartica: 150 rsd (Akvizicije MSU)

Pravo na besplatan ulaz:
Lica sa invaliditetom, trudnice, predškolska deca, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umetnosti, arhitekture, likovne i priminjene umetnosti, novinari, zaposleni iz srodnih kulturnih ustanova, članovi ICOM-a, AICA, IKT, ULUS-a, ULUPUDS-a i drugih strukovnih udruženja.

Informacije o grupnim posetama i vođenjima možete dobiti od 9 do 18h, na broj telefona 063-862-3129, i na info@msub.org.rs

Popusti se ostvaraju uz pokazivanje legitimacije na blagajni Muzeja.
Ulaz je besplatan svake srede.

****

Salon Muzeja savremene umetnosti
Pariska 14, Beograd

Radno vreme: 12:00-20:00 Utorkom je Salon zatvoren za publiku. Ulaz u Salon je besplatan.

****

Galerija-legat Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića

Rodoljuba Čolakovića 2, Beograd

Radno vreme: 14:00-20:00
Utorkom je Legat zatvoren za publiku.
Ulaz u Legat je besplatan.

Željka Momirov „Totem X” (1997) / Izložba „Refleksije našeg vremena: Akvizicije Muzeja savremene umetnosti 1993–2019.”

govorni-programi | 28.03.2020
Željka Momirov, Totem X (1997) / drvo, 155 x 40 x 105 cm

Skulptura Totem X je iz ciklusa TOTEMI, period od 1989. do 1998. godine. Premijerno je izložena na Oktobarskom salonu u Beogradu 1997. godine.  

Ako govorimo o nastanku skulpture, od one početne ideje do finalne realizacije, u mome delu može se reći da postoji nekoliko faza koje se međusobno nadovezuju, prepliću i grade specifičan likovni izraz od slobodne forme sa asocijativnim naznakama ka svođenju skulpturalog izraza na likovni znak.

U početnoj fazi skulptorski izraz ili tzv. jezički izraz može se podvrstati na formu simbola - arhetipova. Monohromna, rađena u drvetu (kao celovitom kompaktnom materijalu), oslanjajući se na akcentualizovane detalje (rađene drvorezbarskom metodom). Upravo taj grafizam koji se javlja po površini probuđuje osećaj reminiscencije na izvesne najstarije tradicije južnoameričke umetnosti i umetnosti severno američkih indijanaca.

Tako se ujedno ostvaruje veza duplih znakova, usmerenih s jedne strane ka prošlosti i tradiciji, u okviru savremenog duha, ali interpretirani  postupkom svodjenja na jezik likovnog znaka.

 – Željka Momirov