Разговор о почецима рада галерије, изложбама, стратегијама и кустоским моделима рада при програму Салона МСУ

Петак, 3. септембар у 18 часова

Учествују:

Јерко Јеша Денегри, историчар уметности и некадашњи кустос МСУ
Марина Мартић, историчарка уметности и некадашња кустоскиња Салона МСУ
Модератор: Уна Поповић, кустоскиња изложбе

У оквиру изложбе „Групни портрет: шездесет година Салона Музеја савремене уметности” додатно ће од 1. септембра до затварања бити изложене скице, цртеж и плакат, визуелни прилози као најаве за будуће изложбе и радове на тему историје простора Салона МСУ уметница Иване Ивковић, Мирјане Бобе Стојадиновић и уметника Немање Лађић.

У последњој недељи изложбе „Групни портрет: шездесет година Салона Музеја савремене уметности” организоваће се разговор (3. септембар у 18 часова) са некадашњим кустосима Музеја савремене уметности о почетацима рада галерије, програмским активностима, изложбама и моделу рада.

Такође, од 1. септембра па до последњег дана изложбе 6. септембра унутар изложбе биће организована посебна презентациона целина именована У дијалогу са… у оквиру које ће се представити скице, радни тизери у форми цртежа и плаката троје уметника – Иване Ивковић, Мирјане Бобе Стојадиновић и Немање Лађића.

Уметнице и уметник су позвани да промисле рад који ће се током будућих месеци реализовати а на тему друштвеног живота галерије или пак њеног просторног решења, али и да најаве изложбе које унутар концепта једним делом се осврћу и на историјат Салона МСУ.

Ивана Ивковић плакатом/радом најављује своју наступајућу изложбу за Салон МСУ која ће се реализовати током септембра и октобра текуће године при којој ће између осталог и архива галерије бити коришћена као саставни део сценографије „а разна лична искуства одрастања у Београду на тај начин се умрежавају са историјским контекстом и меморијом простора галерије”.

Мирјана Боба Стојадиновић изложиће цртеж идеје за просторну интервенцију која се планира у галерији а фокус је на мапирању некадашњих карактеристичних просторних елемената који више не постоје у изложбеном простору.

Немања Лађић представиће почетну скицу за видео пројекат – дигиталну анимацију коју ће да уради до краја године а која ће се базирати на архиви снимака и догађаја из Салона МСУ.

Ови ликовни прилози већ као радови али ипак у формату најава за наступајуће радове и изложбе са фокусом на простор галерије Салона Музеја савремене уметности, симболични и физички, праве добар дијалог између мапираног прошлог на изложби „Групни портрет” и будућих акција, подстичу и наговештавају континуитет у раду, договорима, сарадњи између уметника и институције, уметника и простора, кустоса и уметника.

У дијалогу са… најављени разговор и радови/најаве придодаће се као материјал за наступајући рад на монографији, подробнију анализу галерије, њене грађе и историје.

Фотографија: Мирјана Боба Стојадиновић, Трансформације простора, скица за просторну инсталацију при Салону
МСУ, 2021.