Једнако монументалан у концепту и изведби, рад Пројектор (2017) Душице Дражић и Вима Јансена инсталација је коју чини бронзана реплика модела пројектора Искра НП-21 на којој се пројектује 35-милиметарски филм у боји, а који приказује процес настајања реплике, изливања сваке компоненте пројектора у бронзи.

Скулптура је материјални и нематеријални споменик југославенског индустријског доба, кинофикације, вештине ручног рада, а који нам данас изгледа као чудноват објект – технолошки реликт – државе и ере које више не постоје. Споменик је и медију и материјалу, њиховим надмоћним карактеристикама у односу на савремену еволуцију према виртуалности филма и биоскопа.

Трансформација филма и технологије у самој је сржи тематизирања процеса који проматрамо паралелно с импликацијама дигиталне промене. Стога је овај можда последњи произведени пројектор на свету крајња тачка промишљања материјалистичко-технолошке фазе промене који нам треба донети фундаменталну економску и корисничку промену.

Кустос: Уна Поповић, МСУБ

Пројекција филма:
На отварању изложбе термини пројекција филма су 19.30 и 20.30 часова.
Током трајања изложбе филм се пројектује свакога дана, осим уторком, у терминима: 12.30, 13.30, 14.30, 15.30, 16.30, 17.30,18.30 и 19.30 часова.

 

Пројектор, 2017

Инсталација: бронзани пројектор и 35 мм филм у боји (16’31’’)
Уметници: Душица Дражиć, Вим Јансен
Продукција: Вим Јансен
Копродукција: Cats and Dogs Production, Werktank
Директор фотографије: Ханес Бок
Грип и светло: Јаспер Јансенс
Уз подршку: Фламански аудиовизуални фонд, Flandrija State of the Art, Studio Claerbout, Филмски центар Србије, Министарство културе и информисања Републике Србије, Спортско-културни центар Обреновац, Југославенска кинотека, Аустријски културни форум у Београду, Аустријски културни форум у Бриселу, Courtisane Festival
Посебно хвала: Ливница Љубисављевиć (Драган Љубисављевиć, Миливоје Ђорђевиć), АЦС Киноакустика, Нови метал, DeJonghe Film Postproduction, Edwin Carels, Pieter-Paul Mortier, Kurt d’Haeseleer, Јасмина Петковић.

Душица Дражић (www.dusicadrazic.com) је рођена у Београду, а тренутно живи и ради у Антверпену у Белгији. Дражић је у потрази за просторима неправилности, разлике, флексибилности, интуиције, У свом раду она истражује њихову трансформацију и преиспитује их на нивоу културног континуитета, симболичних неправилности и појединачних акција. Она тражи, сакупља и ради са траговима који доказују да култура константно преговара, редефинише и трансфорнише.

Вим Јансен (www.wimjanssen.be) ради у области технологија и функционисања аудио-визуелних медија. Његови радови се често баве превођењем једног медија у други и то ради кроз медијске инсталације, видео записе и филмове. Јансен тренутно живи и ради у Антверпену.

Приказивање рада Пројектор у Тобачној 001 у Љубљани, на 25ФПС / Интернационалном фестивалу експерименталног филма и видеа у Загребу и у Салону МСУ у Београду је реализовано уз подршку Flandrija State of the Art.