Стручна вођења у новембру одржаваће се
• четвртком у 17х
• суботом у 13х

Услед пандемије узроковане вирусом Цовид 19, максималан број који може присуствовати јавном вођењу је 20 посетилаца, стога је неопходно пријавити унапред своје присуство путем мејла: info@msub.org.rs

Владимир Величковић је јединствена стваралачка фигура која по својим сложеним идентитетским обележјима истовремено припада различитим културама: српској, југословенској, француској, европској, померајући границе перцепције југословенске уметности датог времена и такође остављајући могућност преиспитивања актуелне постјугословенске уметничке позорнице.

Изложба на свих пет нивоа Музеја обухвата преко сто радова Владимира Величковића реализованих у медијима слике и цртежа, међу којима је и тринест дела из збирки Музеја савремене уметности у Београду колекционираних током протеклих деценија, тачније од 1962. до 2019. године. Поред радова из колекције Музеја, на изложби су заступљена и дела из других институција, музеја и галерија, као што су: Национални музеј модерне уметности – Центар Помпиду (Париз), Centre national des arts plastiques (Париз), Музеј сувремене умјетности (Загреб), Модерна галерија (Љубљана), Музејот на современата уметност (Скопље), Умјетничка галерија (Дубровник), Народни музеј у Београду, Музеј Зептер, Музеј града Београда, Историјски музеј Србије, Уметничка збирка САНУ, Уметничка галерија „Надежда Петровић“ (Чачак), Градски Музеј Сомбор, Модерна Галерија Ваљево, као и из приватних колекција земље и иностранства.

Изложбу прати каталог који садржи студијске текстове музејских саветница Светлане Митић и Жаклине Ратковић, као и др Јасмине Чубрило, редовне професорке Филозофског факултета у Београду, као и антологијске текстове иностраних аутора, Мишела Онфреа и Алена Жуфроа.

Посебну целину на изложби чини видео програм састављен од документарних филмова и видео прилога чије се емитовање одвија током читавог радног времена.

Владимир Величковић – Излаз, Фиг. XXI 1988. уље на платну

Владимир Величковић (1935–2019) дипломирао 1960. на Архитектонском факултету у Београду. Био је сарадник Мајсторске радионице Крсте Хегедушића (1962–1963) у Загребу. Од 1963. излаже самостално и на колективним изложбама у земљи и иностранству, а од 1966. живи и ради у Паризу. Представљао је Југославију на 36. Бијеналу у Венецији 1972. године. Добитник је бројних значајних награда и признања у земљи и иностранству. Био је члан Српске академије наука и уметности (САНУ), Француске академије (Academie des Beaux-Arts – Institut de France) и Македонске академије наука и уметности (МАНУ). Одликован је највишим француским признањем у области културе и уметности Commandeur dans l’Ordre des Arts et des Lettres и орденом Légion d’Honneur. Био је професор (1983–2000) на École nationale supérieure des beaux-arts у Паризу. Оснивач је фонда за цртеж „Владимир Величковић” из кога се награђују млади уметници Србије.

Куповина улазница: на билетарници МСУБ и на сајту ticket.rs

Изложба Владимира Величковића „Фигура као израз егзистенције” траје до 21. фебруара 2022. године.

Фотографијe: Бојана Јањић