Izložba, na kojoj će biti predstavljeno 10 umetnika iz Turske i Srbije, nastala je kao rezultat saradnje Muzeja savremene umetnosti i Bilgi Univerziteta iz Istanbula.

Izložba Besformno: promenjiva stvarnost u umetnosti novih medija bavi se definisanjem forme i sadržaja iz perspektive digitalnih tehnologija i novih medija. Novomedijska umetnost podrazumeva umetničke prakse koje su zasnovane na programiranju umetničkog dela, kao što su kompjuterska, digitalna i biotehnološka umetnost. U svojim radovima, umetnici proučavaju promenjive pozicije i nestabilne granice u okviru umetnosti novih medija. Kroz medij instalacije/objeka, hologramske instalacije, fotografije i video rada, umetnici se bave stvaranjem fleksibilnih oblika, uključivanjem u brz protok podataka, otvorenošću prema instant informacijama, refleksivnom organizacijom i učestvovanjem u hibridnim net sistemima.

Sam naziv izložbe pozajmljen je od pojma „l’informe“ o kojem je pisao francuski teoretičar Žorž Bataj. U kontekstu izložbe, koncept „besformnog“ predstavlja metaforu koja bi mogla da opiše današnji svet i savremenu umetnost. Iako u produkciji umetničkih dela dominiraju digitalne tehnologije, pažnja je usredsređena više na doživljaj/opažanje nego na oblik/predstavljanje jer, kao što je Bataj odavno predočio, umetnost se ispoljava kao refleks za „prevazilaženje granica“. Proučavanje „realnog” u digitalnom svetu je strategija za preispitivanje granica sažetih u „promenjivoj stvarnosti“ punoj mogućnosti, ali i zamki.

Pored umetnika iz Srbije, otvaranju će prisustvovati i turski umetnici Bušra Tunć, Selčuk Artut, Ozan Turkan, kao i kustoskinja Derja Judžel.

Izložbi u Beogradu prethodila je izložba sličnog koncepta u maju prošle godine u prostoru Muzeja Energetike (Energy Museum) pri Sentral Istanbul kompleksu za umetnost i kulturu Bilgi Univerziteta u Istanbulu. Na pomenutoj izložbi je učestvovalo 13 umetnika iz Turske i Srbije: Ansen Atilla, Barış Mengütay, Dejan Grba, Dorijan Kolundžija, Elif Öner-Vincent Rozenberg, Gizem Karakaş, Nemanja Lađić, Ozan Türkkan, Stevan Kojić, Yağız Özgen, Yetkin Yılmaz/Decol i Zorica Čolić.


Umetnici:
 Selčuk Artut (Selçuk Artut), BENTO (Elife Oner i Vinsent Rozenberg), Dejan Grba, Stevan Kojić, Karolina Mudrinski, Jajiz Ozgen (Yağız Özgen), Berkaj Tundžaj (Berkay Tuncay), Bušra Tunć (Buşra Tunç), Ozan Turkan (Ozan Türkkan)

Kustosi: Una Popović (MSU)  i Derja Judžel (Derya Yücel, Bilgi Univerzitet Istanbul)

Prateći program:

  • sreda, 8. julu 19h, Galerija 12 HUB, Karađorđeva 59 –  prezentacija radova istanbulskog umetnika, matematičara i muzičara Selčuka Artuta
  • subota, 11. jul u 19h, Salon MSU, Pariska 14 – prezentacija kustoskinje Darje Judžel o turskoj novomedijskoj i digitalnoj umetničkoj sceni