Jednako monumentalan u konceptu i izvedbi, rad Projektor (2017) Dušice Dražić i Vima Jansena instalacija je koju čini bronzana replika modela projektora Iskra NP-21 na kojoj se projektuje 35-milimetarski film u boji, a koji prikazuje proces nastajanja replike, izlivanja svake komponente projektora u bronzi.

Skulptura je materijalni i nematerijalni spomenik jugoslavenskog industrijskog doba, kinofikacije, veštine ručnog rada, a koji nam danas izgleda kao čudnovat objekt – tehnološki relikt – države i ere koje više ne postoje. Spomenik je i mediju i materijalu, njihovim nadmoćnim karakteristikama u odnosu na savremenu evoluciju prema virtualnosti filma i bioskopa.

Transformacija filma i tehnologije u samoj je srži tematiziranja procesa koji promatramo paralelno s implikacijama digitalne promene. Stoga je ovaj možda poslednji proizvedeni projektor na svetu krajnja tačka promišljanja materijalističko-tehnološke faze promene koji nam treba doneti fundamentalnu ekonomsku i korisničku promenu.

Kustos: Una Popović, MSUB

Projekcija filma:
Na otvaranju izložbe termini projekcija filma su 19.30 i 20.30 časova.
Tokom trajanja izložbe film se projektuje svakoga dana, osim utorkom, u terminima: 12:30, 13:30, 14:30, 15:30, 16:30, 17:30, 18:30 i 19:30 časova.

Projektor, 2017

Instalacija: bronzani projektor i 35 mm film u boji (16’31’’)
Umetnici: Dušica Dražić, Wim Janssen
Produkcija: Wim Janssen
Koprodukcija: Cats and Dogs Production, Werktank
Direktor fotografije: Hannes Böck
Grip i svetlo: Jasper Janssens
Uz podršku: Flamanski audiovizualni fond, Flandrija State of the Art, Studio Claerbout, Filmski centar Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Sportsko-kulturni centar Obrenovac, Jugoslavenska kinoteka, Austrijski kulturni forum u Beogradu, Austrijski kulturni forum u Briselu, Courtisane Festival
Posebno hvala: Livnica Ljubisavljević (Dragan Ljubisavljević, Milivoje Đorđević), ACS Kinoakustika, Novi metal, DeJonghe Film Postproduction, Edwin Carels, Pieter-Paul Mortier, Kurt d’Haeseleer, Jasmina Petković

Dušica Dražić (www.dusicadrazic.com) je rođena u Beogradu, a trenutno živi i radi u Antverpenu u Belgiji. Dražić je u potrazi za prostorima nepravilnosti, razlike, fleksibilnosti, intuicije, U svom radu ona istražuje njihovu transformaciju i preispituje ih na nivou kulturnog kontinuiteta, simboličnih nepravilnosti i pojedinačnih akcija. Ona traži, sakuplja i radi sa tragovima koji dokazuju da kultura konstantno pregovara, redefiniše i transforniše.

Vim Jansen (www.wimjanssen.be) radi u oblasti tehnologija i funkcionisanja audio-vizuelnih medija. Njegovi radovi se često bave prevođenjem jednog medija u drugi i to radi kroz medijske instalacije, video zapise i filmove. Jansen trenutno živi i radi u Antverpenu.

Prikazivanje rada Projektor u Tobačnoj 001 u Ljubljani, na 25FPS / Internacionalnom festivalu eksperimentalnog filma i videa u Zagrebu i u Salonu MSU u Beogradu je realizovano uz podršku Flandrija State of the Art.