Izložba Mikelanđela Pistoleta Preventivni mir daje uvid u više od šezdeset godina prakse najistaknutijeg italijanskog umetnika i jednog od najuticajnijih savremenih umetnika u Evropi danas.
Ova sveobuhvatna izložba ima za cilj da prikaže celokupan umetnikov opus,
uključujući Pistoletova kapitalna dela: Slike ogledala, Venera od krpa, Minus objekti, Voleti razlike – umetnički pokret za međumediteransku politiku, Treći raj i mnoge druge skulpture i instalacije, kao i fotografije, video-zapise, rane akcije u javnom prostoru itd.

Izložba obuhvata i najnovije slike nalik na raznobojne QR kodove u kojima se može vizuelno uživati kao u delima apstraktne umetnosti ali koje se, uz pomoć pametnih telefona, mogu i aktivirati tako da otkriju zanimljive priče ili daju odgovore na aktuelna društvena pitanja, generisane putem veštačke inteligencije.
Glavni protagonista italijanskog umetničkog pokreta arte povera, Mikelanđelo Pistoleto (rođen u Bjeli 1933. godine), od kada stupa na umetničku scenu šezdesetih godina prošlog veka do danas, biva umetnik čija je praksa neodvojivo povezana sa društvom i društvenim razvojem, koji nas uverava u lepotu kontrasta i uvažavanja različitosti i konstantno podučava da vidimo šire od materijalnog sveta stvari. Aktiviranje umetnosti kroz društveno angažovanu praksu i njeno povezivanje sa svakodnevnim životom predstavlja srž Pistoletovog umetničkog delovanja, u kojem se umetnost koristi kao alatka za odgovornu društvenu transformaciju. Posetioci su pozvani da dožive estetsko i kontemplativno iskustvo u okviru kojeg se mnoga egzistencijalna i društvena pitanja aktualizuju kroz suprotstavljene vrednosti: stvarno i virtuelno, materijalno i duhovno, težina i lakoća svakodnevnih predmeta, njihova lepota i ružnoća, sve u nameri da se ukaže na dublji smisao stvari i udahne život novom i mogućem.

Prva samostalna izložba Mikelanđela Pistoleta u Beogradu organizovana je u saradnji sa Cittadellarte – Fondacijom Pistoleto, udruženjem Zerynthia i Italijanskim institutom za kulturu u Beogradu, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Ambasade Italije u Beogradu.

Kustoskinja izložbe je direktorka Muzeja savremene umetnosti Marijana Kolarić.
Asistentkinja kustoskinje izložbe je Kristina Armuš.

Fotografije: Bojana Janjić, Alessandro Lacirasella