Nakon uspešne promocije u Novom Sadu, Galerija Matice srpske i Muzej savremene umetnosti Beograd predstavlјaju knjigu „Jugoslavija na Venecijanskom bijenalu (1938–1990)“ – Kulturne politike i politike izložbi autorke dr Ane Ereš.

Muzej savremene umetnosti Beograd
Četvrtak 25. novembar, 2021. godinе u 17 časova

Na promociji će pozdravne reči uputiti Marijana Kolarić, direktorka MSUB i dr Tijana Palkovlјević Bugarski, upravnica Galerije Matice srpske, dok će o knjizi govoriti istoričarke umetnosti prof. dr Lidija Merenik, prof. dr Simona Čupić i sama autorka dr Ana Ereš.

Kroz razgovor će biti ukazano na pionirski poduhvat autorke zasnovan na do sada neobrađenoj arhivskoj građi iz Arhiva Venecijanskog bijenala i Arhiva Jugoslavije, kao i na značaj analize zvaničnih nastupa u Jugoslovenskom pavilјonu na međunarodnoj umetničkoj izložbi Bijenale u Veneciji. Publika će imati priliku da čuje više o kulturno-političkim pozicijama jugoslovenskih država na međunarodnom nivou, kao i načinima prihvatanja modernizma unutar mreže umetničkih institucija u Jugoslaviji.

Promocija knjige se održava u okviru aktuelne izložbe Vladimira Veličkovića – Figura kao izraz egzistencije, koja se može pogledati do 21. februara 2022. godine.

Knjiga je publikovana u okviru edicije „Umetnost i istorija” Galerije Matice srpske, i nosi priznanje „Pavle Vasić“ za 2021. godinu, koju dodelјuje Udruženje likovnih umetnika primenjene umetnosti i dizajnera Srbije (ULUPUDS).